Belföld

Budavár új polgármestere: felülvizsgáljuk a lakásbérleti szerződéseket

Nagy Gábor Tamást, az I. kerület fideszes polgármesterét 21 év után váltották le posztjáról a vasárnapi önkormányzati választáson. Az öt cikluson át a kerületet irányító politikust szoros versenyben győzte le V. Naszályi Márta ellenzéki jelölt, aki alig egy százalékkal előzte meg kormánypárti riválisát.

A hagyományosan jobboldali kerületben az elmúlt években egymást érték a főként olcsón megszerzett önkormányzati bérlakások miatt kitört botrányok. Elsőként éppen Nagy Gábor Tamásról derült ki, hogy a saját maga vezette kerülettől bérel a piaci árakhoz képest kirívóan olcsón lakást. Majd nyilvánosságra került, hogy a politikus szülei szintén rendkívül jutányos áron kaptak ingatlant a kerületben.

Hátradőlhet a fideszes polgármester: még 5 évig lakhat az önkormányzat lakásában
Nagy Gábor Tamás „piaci áron” bérel ingatlan alig több mint ezer forintos négyzetméter áron a Várnegyedben.

A 24.hu cikksorozatban számolt be arról, hogy az elmúlt években kik jutottak önkormányzati lakáshoz a budai Várban. Olyan ingatlanokhoz, amelyek bár nem magántulajdonúak, úgy viselkednek, mintha magántulajdonúak lennének, a bérlők ugyanis életre szóló bérleti joghoz jutottak, ami örökölhető, továbbá ezek a lakások magántulajdonú ingatlanra cserélhetők.

A budai Várban jutott önkormányzati lakáshoz:

V. Naszályi Márta már a kampányban hangot adott annak, hogy az önkényes döntéseken alapuló bérlakásrendszeren változtatni kell. Lapunk megkeresésére az új polgármester vázolta terveit. Elmondta, elsőként felmérik a lakásállományt, ugyanis adatigényléseik ellenére ezeknek a lakásbérleti szerződéseknek az adatai eddig részben el volt zárva előlük. A helyzet ismeretében dolgozzák majd ki a részleteket, hogy egy valóban igazságos és méltányos bérlakásrendszert alakítsanak ki.

Az új polgármester szerint két szempontot kell összehangolni:

  • az egyik, hogy a közvélemény számára felháborító ügyeket rendezni kell, az igazságtalanságokat meg kell szüntetni, jóvá kell tenni.
  • A másik, hogy olyan helyzetet kell teremteni, hogy többé ne önkényes döntések szülessenek, hanem méltányos és átlátható folyamatok során lehessen lakáshoz jutni, és mindenki előre tudhassa, hogy mire számíthat.

V. Naszályi beszélt arról is, hogy minden önkormányzati szerződés felülvizsgálatát tervezi az új önkormányzat, nem csupán a bérlakásokét, és ezeket transzparens módon nyilvánossá is teszik majd az önkormányzat honlapján. Mint mondta, fontos, hogy ne úgy működjenek majd, mint az Orbán-kormány, amely személyre szabott jogszabályokkal irányít.

Majd a lapunk által feltárt bérlakásbotrányokra utalva kiemelte:

Nem szeretnénk egy „Bayer, Palkovics, Nagy Gábor Tamás rendeletet”, hanem valóban rendszerszintű rendeletet szeretnénk hozni, ami méltányos a kerületben élőkhöz.

Kiemelt kép:Balogh Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik