Belföld csatatér 2019 - budapest

Százmilliók landoltak a civileknél, akik támogatják Bús Balázs újraválasztását

A Bús Balázs vezette önkormányzat 341,6 millió forinttal segítette ebben a ciklusban azokat a civil szervezeteket, amelyek támogatják a fideszes polgármester újraválasztási kampányát. Ez azt jelenti, hogy Óbudán az elmúlt öt évben ennek a húsz civil szervezetnek jutott az összes, civileknek nyújtott önkormányzati támogatás negyede.

Ez azért érdekes, mert Bús kampánya arra épül, hogy egy civilekkel együttműködő jelölt képét sugározza: hiába a Fidesz-KDNP jelöltje, pártlogó és a narancssárga szín alig jelenik meg a kampányában, és még a Bús Balázs Óbudáért nevű egyesületet is létrehozták azért, hogy a párt képviselőjelöltjeinél az legyen a szavazólapon az első helyen feltüntetett jelölőszervezet, ne a Fidesz.

Mintha szégyellné a pártját néhány fideszes jelölt
Néhány polgármesterjelölt eldugta a pártlogókat.

Civilekből fideszes jelöltek

Mindennek vélhetően az az oka, hogy Bús népszerűbb a III. kerületben pártjánál, amit a kormányközeli Századvég is kimutatott. Bús viszont úgy nyilatkozott korábban, hogy

a koncepciót nem az befolyásolta, hogy az én személyes népszerűségem nagyobb, mint az engem támogató pártoké, hanem sokkal inkább az, hogy a III. kerületben egy valódi civil összefogás valósul meg.

Ez a „valódi civil összefogás” azonban, amiről a polgármester beszél, leginkább azokról a civilekről szól, akiket bőkezűen támogatott az önkormányzat.

  • Sinkó Andrea, az Óbudai Wellnes és Diáksport Egyesület elnöke,
  • Gyepes Ádám, a Római Sport Egyesület társvezetője,
  • Bogár Ildikó, a Civil Ház vezetője,
  • valamint Varga József állatorvos, az Elveszett Állatok Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Ganz Óbuda Vízisport Egyesület elnöke

mind elindul a Fidesz, illetve Bús jelöltjeiként. Közülük az Óbudai Wellnes és Diáksport Egyesület 25 millió forintot, a  Római Sport Egyesület 30 milliót, a Varga Józsefhez kötődő két szervezet összesen 33,5 millió forintot kapott az elmúlt öt évben a III. kerületi önkormányzattól.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer Fidesz-KDNP-s polgármestere kampányindító sajtótájékoztatóján az őszi önkormányzati választáson induló választókerületi képviselőjelöltek társaságában. Fotó:Máthé Zoltán/MTI

Egy sor Fideszhez, illetve a fideszes polgármesterhez kötődő civil

Bús támogatói között megtalálható a Braunhaxler Óbudai Német Hagyományokat Ápoló Közhasznú Egyesület (11 milliós támogatás ebben a ciklusban), amelynek hosszú éveken át, egészen 2014-ig Tarlós István volt az elnöke. Az Összefogás Óbudáért Egyesület (24,5 milliós támogatás), amit az önkormányzat civil referense, Csikósné Mányi Júlia vezet. Valamint a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület (14 millió forint) is, aminek Debreczeny István a vezetője, aki a Fidesz delegáltja volt korábban a helyi választási bizottságban, és most is ott ül, immár nem pártszínekben.

Szintén beállt a Búst támogatók közé a Derűs Évekért Alapítvány: a szervezet vezetője Müller Istvánné, aki egyben az Óbuda-Békásmegyer Idősek Tanácsának elnökhelyettese – az elnök pedig maga Bús Balázs. A Derűs Évekért viszont úgy támogatja Búst, hogy ők nem kaptak egy fillért sem az önkormányzattól.

Az elmúlt két évben a Symphonia Alapítványnak is adott az önkormányzat 6 millió forintot, őket is megtaláljuk a támogatói listán. Az alapítvány vezetője Kupper András, aki a Fidesz régi motorosa: 2003-tól 2006-ig a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője volt, 2004 és 2007 között a Fidesz budapesti elnöki tisztét látta el, 2006 és 2014 között parlamenti képviselő volt.

A szintén Búst támogató Rómaifürdő Telep Környezetvédő, Szabadidő és Diák Vizisport Egyesületet (ők 16 milliót kaptak) vezető Fehér Ágnes egyben a Római Parti Hírek nevű helyi lap főszerkesztője, ő készített például ünnepi interjút 2016 karácsonyán a polgármesterrel. Fehér az Egyesület a Római-partért nevű szervezetnek is aktív tagja volt, itt tömörültek azok a vállalkozók, akik sokáig lobbiztak a végül elkaszált mobilgátért.

„Óbudai ellenzék”

A fenti szervezetek valódi munkát végeznek a kerületben, viszont feltűnt a III. kerületben egy olyan civil szervezet is, amelynek a létezésére eddig sok bizonyítékot nem láttak az óbudaiak, viszont a választási versenybe igyekeznek beleszólni. Az Ellenzéki Összefogás Óbudáért nevű egyesületről van szó, amit augusztus végén jegyzett be jelölő szervezetként a Fővárosi Választási Bizottság. Az úgynevezett Ellenzéki Összefogás minden választókerületben indít jelöltet, akárcsak a „valódi” ellenzéki összefogás, ami Óbudán azt jelenti, hogy a Jobbik kivételével minden ellenzéki párt beállt az ellenzéki jelöltek mögé.

Emiatt akár fájhatna is a Fidesz feje, ugyanis a májusi EP-választáson a Fidesz-KDNP 39,39 százalékot ért el mindössze, az óbudai összefogásban résztvevő pártok pedig picivel több mint 50 százalékot. És mivel az átszavazási hajlandóság egyre nagyobb az összefogás sulykolása miatt a különböző ellenzéki pártok szimpatizánsai között, ezért hozható kerületnek tűnik Óbuda az ellenzéknek.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke és Kiss László, Óbuda közös ellenzéki polgármesterjelöltje sajtótájékoztatót tart (Ál)civilek a pályán címmel a III. kerületi Lajos utcában.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Olyannyira, hogy 2018-ban a párbeszédes Szabó Tímea nyerte az országgyűlési mandátumot az Óbudát nagyjából lefedő választási körzetben, 2014-ben pedig az MSZP-s Kiss László, aki most közös ellenzéki polgármesterjelöltként indul Bússal szemben.

Bús Balázs viszont 2006 óta áll a kerület élén, legutóbb magabiztos, 53 százalékos eredménnyel nyert. Azaz nemcsak a közvélemény-kutatók mondják, hogy Bús nem csupán a fideszeseket képes megszólítani, hanem a választási adatok is ezt támasztják alá.

Ezekből következően nem véletlen, hogy Bús Balázs nem hangsúlyozza, hogy a Fidesz jelöltje, hanem a „valódi civil összefogás” jelöltjeként futtatja magát, miközben az őt támogató civilek közül sokan kedvezményezettjei régóta az önkormányzatnak, erős fideszes kötődéseket is találunk, és többen most képviselőjelöltként is elindulnak. És az sem lehet véletlen, hogy az önkormányzat közleményt adott ki arról, hogy Óbudán nincs ellenzéki összefogás – miközben a valóban önállóan próbálkozó, de polgármesterjelöltet nem állító Jobbik mellett csak a már említett, az Ellenzéki Összefogás Óbudáért Egyesület nevű, valódi ellenzéki tevékenységet azonban nem végző civil szervezet bontja meg az egységet.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik