Belföld

Mintha szégyellné a pártját néhány fideszes jelölt

Tarlós István néhány hónapja még jóval népszerűbb volt a fővárosban a Fidesznél, épp ez volt a fő érv arra, hogy Orbán Viktor felkérte, induljon el az októberi önkormányzati választáson, mostanra viszont információnk szerint elolvadhatott a Fidesz előtti fórja. Úgy tudjuk, erre utalnak kormányhoz közeli intézetek nem publikált mérései is, mint ahogy az ellenzék által rendelt kutatások szerint is csak hibahatár körüli különbséggel vezet Karácsony Gergely előtt.

Tarlós veszített előnyéből, nagy meccse lehet Karácsonnyal
Tarlós újraindításának fő oka az volt, hogy a főpolgármester népszerűbb Budapesten, mint a kormánypárt. Ez a helyzet azonban megváltozni látszik, nyugtalankodnak is emiatt a Fideszben.

Tarlós kampányában nem is hangsúlyos, hogy ő fideszes jelölt, hanem inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy ő akár a kormánnyal szemben is képes fellépni. A 444-nek feltűnt, hogy más budapesti fideszes polgármesterjelöltek sem reklámozzák agyon, hogy ők a kormánypártok jelöltjei. Gyűjtésük alapján szinte egyedül a Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere kampányol látványos Fidesz-logós standoknál.

Hoffmann Tamás polgármester kampányol: Fotó: Hofmann Tamás / Facebook

Más fideszes polgármesterek viszont úgy szeretnének újrázni, hogy a kampányukban inkább saját személyüket hangsúlyozzák, a pártlogókat pedig apróra kicsinyítve jelenítik csak meg standjaikon, szórólapjaikon. Ez arra utal, hogy a Fidesz-KDNP-nél jóval népszerűbbnek mérhették őket, azaz ellenzéki szavazókra is számítanak, akiket a fideszes és KDNP-s jelvényekkel nem akarnak elbizonytalanítani.

Az óbudai Bús Balázs, a ferencvárosi Bácskai János, az újpesti Wintermantel Zsolt, a józsefvárosi Sára Botond – ők mind mikroszkópikus Fidesz-logókkal kampányolnak. Érdekesség, hogy a meglehetősen fideszesnek számító II. kerületben sem hangsúlyozzák a Fidesz-emblémát Láng Zsolték.

Bácskai János standján kis Fidesz-logó van alul, csak lecsúszott valahogy a képről. Fotó: Bácskai János / Facebook

Vannak ellenpéldák is bőven: az I. kerületi Nagy Gábor Tamás, a terézvárosi Hassay Zsófia, vagy a VII. kerületi Vattamány Zsolt például egy percig sem igyekszik titkolni, hogy melyik párt jelöltje. Ők és aktivistáik is nagy fideszes és KDNP-s logók mellett kampányolnak az utcákon.

Kiemelt kép: Bácskai János / Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik