Belföld

Orbán átvette a szót a finn miniszterelnöktől, amikor Tiborczról kérdezték

Orbán Viktor lényegében letagadta a finn miniszterelnökkel hétfőn este közösen tartott sajtótájékoztatóján, hogy Tiborcz István kapott EU-s támogatásokat, tudósított az Index.

A lap szerint Antti Rinnét egy finn újságíró kérdezte arról, hogyan hogyan juthattak EU-s támogatások Orbán Viktor vejéhez, mit tehet az EU a jövőben a hasonlók ellen, és hogy lehetne visszavonni ezeket a támogatásokat, de Orbán közbevágott és ő felelt Rinne helyett.

Bár a kérdés nem hozzám szólt, de ön nem mond igazat, ez egy fake news

– szólt közbe a magyar miniszterelnök.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A sajtótájékoztatón szóba került a klímapolitika is, a finn EU-elnökség egyik prioritása a 2050-es EU-s karbonsemlegességi klímacél elfogadtatása még ebben az évben. Viszont ezt a lengyelek mellett többek közt pont Magyarország vétózta meg júniusban. A finnek próbálnák ezt a kelet-európai blokkot feloldani, miközben Orbán a két ország klímapolitikájának hasonlóságát méltatta, többek közt azt is, hogy a finnek is orosz atomerőművet építenek, mert a klímasemlegességet nem lehet elérni anélkül.

A magyar miniszterelnök beszélt arról is, hogy a kormány álláspontja szerint a hetes cikkely szerinti eljárást meg kellene szüntetni Magyarország ellen. Ezt az Index tudósítása szerint azzal indokolta, hogy

mi nem voltunk olyan szerencsések, mint a finnek, minket a II. világháború után megszálltak, és itt több mint negyven évig diktatúra volt, és a finnek talán nem értik, hogy a jogállamiság Magyarországon nem jogi, hanem becsületbeli kérdés. Ilyenkor belelépnek a becsületünkbe, és javaslom, ezt jól fontolják meg.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor egyébként ezen a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Magyarország uniós biztosának.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik