Belföld

PSZ: a pályakezdő pedagógusok száma két év alatt megfeleződött

A tanárok bére 38 százalékkal marad el más diplomások bérétől – mondta tegnap Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, aki a kilátásba helyezett pedagógussztrájkkal kapcsolatban a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy a tárgyalások a nyáron rekedtek meg a kormányzattal.

A legmagasabb szintű fórumot tavaly decemberben a PSZ kezdeményezésére hívták össze, és a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács (KÖÉT) nyárig négy ülést tartott, az utolsót június 20-án. Akkor szembesültek a PSZ elnöke szerint azzal, hogy jövőre sem emelkednek a pedagógusbérek, ugyanis arra – a korábbi szóbeli ígéretek ellenére – a költségvetési törvénytervezetben semmi nem utalt.

A Világgazdaság megkeresésére az Emberi Erőforrások minisztériuma közölte: a jövő évi minősítésre 18 ezer tanár jelentkezett, akiknek ezt követően emelkedik majd a bérük.

A PSZ szerint az a legaggasztóbb, hogy a pályakezdő pedagógusok száma két év alatt megfeleződött. Míg 2017-ben több mint hatezren léptek tanári pályára, a minősítési vizsga után már csak háromezren maradtak.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik