Belföld

A héten nyitnia kéne, de messze nincs kész a Kolosy téri piac, amit Tiborcz volt üzlettársa szerzett meg

Többszöri halasztás után szeptember 29-én, vasárnap kellene megnyitnia a régóta üresen álló budapesti Kolosy téri piacnak, melynek üzemeltetési jogát több mint egy évvel ezelőtt nyerte el az óbudai önkormányzattól Tiborcz István volt üzlettársának, Erdei Bálintnak a cége.

Ám az épület állapota alapján borítékolható, hogy a bérlő nem nyitja meg a piac kapuit a nagyközönség előtt, mivel az építési munkálatok messze nincsenek készen.

Bár múlt pénteki látogatásunkkor a területen egyetlen munkás sem dolgozott, annyi látható volt, hogy rengeteg felújítási munkával nem végeztek a piacon. A falakat nem vakolták be, és nem festették ki, továbbá több építési eszköz és berendezés hevert a földön.

Mindez azért érdekes, mert az eredeti tervek szerint már tavaly megnyitott volna a piac, ám az óbudai önkormányzat közlése alapján a nyitás időpontját többször is elhalasztotta a bérlő. Márciusban például még azt tájékoztatást kapta a 24.hu, hogy a kivitelezés előrehaladási ütemének ismeretében májusban nyit majd a piac.

A csúszás okairól az önkormányzat azt írta:

Az épület kivitelezése során az új bérlő előre nem látható közmű-problémákba ütközött. A bérlemény átadásakor felvett birtokbaadási jegyzőkönyvben egy gázóra szerepelt, amely az önkormányzat tulajdonában volt, azonban a közműszolgáltatóval való egyeztetést követően derült ki, hogy a gázórák darabszáma eltér a felek által eredetileg ismerttől. Az épületben ténylegesen található tíz darab gázóra helyett csupán az egy darab, önkormányzati tulajdonban lévő gázórának volt átlátható a tulajdoni viszonya, az összes többi órát – mint az ügyintézés kapcsán kiderült –  a régi bérlők szereltették fel, és ők álltak kapcsolatban a szolgáltatóval.

Hozzátették, ezért meg kellette keresni a régi tulajdonosokat és rendezni velük a helyzetet. A pontos ismeretek, valamint a gázórák fizikai elhelyezkedésének hiánya miatt pedig le kellett állítani a bontási munkálatokat, mert azok továbbfolytatása egy esetleges tragédiához, például gázrobbanáshoz vezetett volna.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Májusban sem nyitott meg a piac, ezért augusztusban ismét megkerestük az önkormányzatot kérdéseinkkel. Majd szeptember elején már azzal magyarázta a késést az önkormányzat, hogy a kivitelező magasabb szintű beruházást kíván végrehajtani, úgynevezett „food hall”-t, amit a kerület képviselő-testülete is támogatott.

A bérlővel az egyeztetések, bejárások folyamatosak, az engedélyeztetési eljárások, valamint az időigényesebb kivitelezési munkák miatt a nyitás, a bérlő tájékoztatása szerint, 2019 őszén várható. A bérleti szerződés tartalmazza, hogy a bérlőnek a tevékenységét 2019. szeptember 29-éig kell megkezdenie.

De utóbbi határidő sincs bebetonozva.

A válaszból az is kiderült, hogy a szeptember végi határidő egy alkalommal 90 nappal meghosszabbítható.

Erre vélhetően a héten megtörténhet.

A Kolosy téri piac üzemeltetésére 2017-ben hirdettek pályázatot, mert a korábbi években a klasszikus piaci vásárlók és a termelői bérlők száma is radikálisan csökkent, a termelői piaccá alakítás ötlete pedig nem hozott megoldást, és az épület fenntartása gazdaságtalanná vált az önkormányzat számára. A létesítményt addig az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. üzemeltette, ám évente több tízmilliós veszteség jelentkezett a helyi költségvetésben.

Az önkormányzat ezért étkeztetési-vendéglátó funkció kialakítását, azaz úgynevezett food hall koncepciót jelölt meg célként, amely „helyi közösségi térként szolgál és turisztikai érdeklődésre is számot tart”. A tavaly január végi határidőre öt pályázat érkezett be, a többlépcsős, pontozásos rendszeren alapuló elbírálás után a Erdei Bálint RedWood Holding Kft.-je nyerte el az üzemeltetési jogot, érdekes, hogy a piac bérlője a Kapu a promenádhoz Kft. lett, ami előbbi cég tulajdonában van, de alig pár héttel a pályázat eredményhirdetése előtt hozták létre.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Érdekesség, hogy a piacot, a Sziget Fesztivál létrehozójaként ismert Gerendai Károly is meg akarta szerezni. Az üzletember a HVG-nek azt nyilatkozta, hogy egy projektcéggel indult a pályázaton, és sörcsarnokot csinálna a piac épületéből, ám nem járt sikerrel.

Korábban megírtuk, hogy Erdei a közvilágítási botrányban elhíresült Elios Innovatív Zrt.-ben Tiborcz István, azaz Orbán Viktor miniszterelnök veje tulajdonostársaként tűnt fel, a Redwood Kft. pedig Woody Holding néven korábban tulajdonos volt az Elios Slovakiaban, az Elios SRB DOO-ban pedig jelenleg is többségi, 60 százalékos tulajdonos.

Erdei körül komoly cégháló van, melyek tevékenysége alapján ingatlanberuházásokkal foglalkozik, amikhez százmilliós hiteleket vettek fel a tulajdonában álló társaságok.

Minden jel szerint jól megy neki, mert nyáron épp az említett cége, a Redwood Holding Kft. egy nagyértékű Porsche Carrera 992-es típusú luxus sportautót kezdett lízingelni. 

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik