Belföld

Költségvetési csalásba keveredett egy fideszes képviselőjelölt cége

Költségvetési csalás bűntette miatt 36 személlyel szemben emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség, illetőleg további 54 személlyel szemben alkalmazott más intézkedést, akik fiktív számlák kibocsátásával, illetőleg befogadásával közel másfél milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek — írta szeptember elején közleményében az ügyészség.

Az elsőrendű vádlott 2015. és 2017. közötti fiktív számlázásra létrehozott cégekkel 3-5 százalékért adta el a számlákat. A számlák mögött semmilyen gazdasági esemény nem állt, kizárólag áfa visszaigényléséről szóltak, mondja az ügyészség. Az Átlátszó cikke szerint a számlavásárlók között volt egy szegedi székhelyű őrző-védő cég, illetve egy vendéglátóipari termékeket forgalmazó vállalkozás és egy országos kereskedéssel foglalkozó társaság is, ők együtt 100 millió forint áfát csalhattak el.

Az Átlátszó információi szerint az említett őrző-védő cég a felszámolás alatt álló Tigers Security, amelynek többségi tulajdonosa Német Ferenc, a vagyonvédelmi kamara korábbi elnöke, a Fidesz szegedi képviselőjelöltje. Német a Fidesz-KDNP színeiben indult a 2014-es önkormányzati választáson, de úgy nem jutott be a közgyűlésbe, ám a Fidesz külsős tagként delegálta a városi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságába.

2016-ben Német jelentette fel Botkát egy állítólagos ingatlanpanama-ügy miatt, majd azzal is megvádolta, hogy vagyonbevallása hiányos. A bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban a vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Kiemelt kép: Németh Ferenc hivatalos oldala/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik