Belföld

Varga Judit Brüsszelben: példás a jogállamiság Magyarországon

A 444.hu megtudta, hogy milyen kérdésekre milyen válaszokat adott Varga Judit magyar igazságügyi miniszter hétfő délután, az EU tanácsában. Összesen tíz nyugati és déli tagállam képviselője kérdezett.

A magyar meghallgatás egy nyolcórás ülés egyik napirendi pontja volt, nagyjából a vége felé, amire a lap forrásai szerint a diplomaták, miniszterek és államtitkárok egy része már elég fáradt volt, és erre rátett egy lapáttal, hogy Varga Judit elképesztően hosszan beszélt, egyesek szerint “kifárasztásos taktikát” választva.

Mint írják: a holland és a német kormány képviselői azzal kezdték, hogy miért ekkora a korrupció Magyarországon, miért romlik az ország pozíciója a nemzetközi szervezetek elemzéseiben. Varga erre értesüléseik szerint azt mondta, hogy a külső megfigyelők rosszul látják a helyzetet, a magyar összeférhetetlenségi szabályok európai szinten is szigorúak. A magyar ügyészség kiemelten üldözi a korrupciót, a bejelentők különleges védelmet élveznek. Szerinte nem jönne ennyi külföldi befektetés Magyarországra, ha az üzleti élet szereplői aggódnának a korrupció miatt. A 444 szerint Varga állította: példás a jogállamiság Magyarországon, és az Orbán-kormány elkötelezett híve az európai értékeknek.

  • A svéd, a dán, a spanyol és a francia kormány a sajtószabadság ügyét firtatta. Azt szerették volna megtudni, hogy hogyan lehetséges, hogy a magyar sajtó 80 százalékát egyetlen kormányközeli alapítványba szervezték (KESMA)? Varga szerint a KESMA egy piaci folyamat eredményeként jött létre, ahhoz a kormánynak a világon semmi köze sincs.
  • A lap szerint az olasz kormány az MTA kutatóintézeteinek államosítását kérte számon. Varga azt mondta, hogy az átalakításra azért volt szükség, mert az intézetek nem működtek hatékonyan, és nem voltak képesek elég EU-s támogatást megszerezni.
Így kerülnék el Orbánék, hogy komoly következményei legyenek a demokrácia leépítésének
Birtokunkba került két nem nyilvános kormányzati dokumentum: a jelentésből és az előterjesztésből az következik, a magyar kormány arra játszik, hogy ne legyen valódi jogállami kontroll az EU-ban.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik