Belföld

140 milliárdnál állítólag egy fillérrel sem lesz drágább a Puskás Aréna

Hétfő délután a interjút adott a Klubrádiónak Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. A beszélgetés elején röviden arról volt szó, hogy határidőn és költségkereten belül épült meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új kampusza, amelyhez 15 ezer négyzetméteres közpark is épült, amely nyitva áll a lakosság előtt.

Puskás

Ezek után a Puskás Stadion építésére terelődött a szó. Fürjes Balázs azt mondta, jól áll az építkezés, és novemberre kész lehet teljesen az új stadion, aminek az ára nem emelkedett, viszont a „környezetét rendezni kell”: közpark, játszótér, parkoló épül, ezekre kapott újabb 11 milliárd forintot nemrég a Nemzeti Olimpiai Központ.

A stadion végösszege nettó 140 milliárd forint, Fürjes Balázs szerint ehhez már egy fillért sem kell hozzárakni.

Fürjes azt is elárulta, hogy amennyiben nem készül el határidőre a stadion, akkor a kivitelezőnek – ami Garancsi István cége, a Market Zrt. – napi 150 millió kötbért kell fizetnie.

Az államtitkár szerint az az igazi kérdés, hogy egy Magyarország méretű országnak és egy Budapest méretű városnak szüksége van-e nemzeti stadionra, amelyben modern rendezvényközpont, koncertek, konferenciák, kiállítások, bankettek is lehetnek. Az árral kapcsolatos bírálatok miatt összegyűjtötték, hogy nemzetközi szinten mennyiből épültek ilyen stadionok, szerintük Puskás egy „közepes árszínvonalú” aréna.

Kézicsarnok

A 2022-es kézilabda-Európa-bajnokságra tervezett multifunkciós csarnokról is kérdezték Fürjes Balázst, mivel első közbeszerzési pályázaton meghökkentő árak érkeztek, 115 és 160 milliárd között, aztán a következőn az az ajánlattevő cégek (köztük Mészáros Lőrinc és Garancsi István érdekeltségei) levitték ezeket 78-81 milliárdra.

Mintha kartellt szervezett volna az Orbán-kormány a százmilliárdos kézilabdacsarnokra
A kormány kiválasztotta, kik tehetnek ajánlatot, majd megadta azt is, mennyiért kell megépíteni a 20 ezer férőhelyes csarnokot. A miniszterelnök két jó barátja közül Garancsi István nyert Mészáros Lőrinc előtt.

Fürjes Balázs azt mondta, őket is megléptek az első számok, „mi is majdnem hanyatt estünk”, és úgy érezték, valahol határt kell szabni.

Azt mondta, nem szólt oda senkinek a kormány, hanem nyilvános, mindenki által megismerhető határozatban azt a döntést hozták, hogy erre a beruházásra ennyi pénzt tudnak biztosítani, és ha a legalacsonyabb ajánlat ennél magasabb, akkor elutasítják. Közölte: előfordulhatott volna, hogy nem rendezi meg az ország az Eb-t az árak miatt.

A közberuházásokon határt kell szabni az áremelkedésnek

– fogalmazott Fürjes Balázs. A magyar növekedésben az építőiparnak nagy a szerepe, és ez mindig áremelkedéssel jár, hiszen ha túlkereslet van, akkor aki értékesíti a portékáját, egyre drágábban teheti. Arra a kérdésre, hogy nem volt-e esetleg túlárazott a többi nagy projekt, vagy nem lehetett volna azoknál is faragni a költségeken egy ilyen limittel, az államtitkár azt mondta: az áremelkedés most ért el arra a szintre, amikor közbe kellett lépni.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik