Belföld

Reptéri futóverseny miatt hullottak a cserepek egy rákoshegyi házról

Ismét megbontotta egy családi ház tetejét, és több cserepet is lesodort onnan egy alacsonyan szálló repülőgép keltette légörvény Rákoshegyen – tudta meg a 24.hu.

Márciusi riportunkban már bemutattuk, milyen az élet a Liszt Ferenc repülőtér szomszédságában, ahol hangos zajtól, kerozinnal szennyezett levegőtől és a tetőkről potyogó cserepektől szenvednek a lakók.

„Ez gyakorlatilag a halálsor” – ilyen az élet a repülőtér mellett
Rákoshegy lakói szerint az ő jogaikat és egészségüket egyszerűen semmibe veszik.

Utóbbi kapcsán nemcsak a – Budapest Airport által rendszerint megtérített – anyagi kár, hanem elsősorban a balesetveszély miatt panaszkodtak a helyiek, szerintük csak a szerencsének köszönhető, hogy megbontott tetődarabok még senkit nem találtak el.

A problémák olyankor jelentkeznek, amikor valamiért lezárják a repülőtér 1-es kifutópályáját, ilyenkor a gépek a 2-es pályán landolnak, és – széliránytól függően – közvetlenül a rákoshegyiek feje felett közelítik meg a pálya északnyugati végét.

2018-ban például az egyes pálya felújítása miatt három és fél hónapon keresztül folyamatosan a kettes pályát használták, és ebben az évben a lakók érdekeit képviselő a Kulturált Légi Közlekedésért Egyesület 28 tetőkárt dokumentált. Ezek miatt feljelentést is tettek, minek nyomán foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés ügyében indult nyomozás a Központi Nyomozó Főügyészségen.

A felújítási munkálatok persze bizonyos időközönként elkerülhetetlenek, és bár az egyesület álláspontja szerint a problémát csak egy új, Ferihegyet tehermentesítő reptér építésével lehetne megoldani, ennek a közeljövőben nincs reális esélye.

Szombaton azonban nem felújítás, hanem egy jótékonysági futóverseny miatt zárták le az egyes pályát, aminek betudhatóan egy rákoshegyi nő – aki nem akart cikkünkben névvel szerepelni  – háztetőjét immár második alkalommal rongálta meg egy légörvény.

A cikkben látható videók a verseny ideje alatt készültek, pályazár idején a gépek ilyen közelségben szállnak a házak felett:

A Budapest Airport 2013 óta rendezi meg a repülőtér területén a Runway Run futóversenyt, több mint ezer résztvevővel. A meghívásos versenyen idén a légiközlekedési iparág szakemberei, a hatóságok, illetve légitársasági és más, nemzetközi nagyvállalatok képviselői állhattak rajhoz a lezárt egyes futópályáján, illetve ott volt a mezőnyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. A verseny jótékony célokat is szolgál: Magyarországon a fogyatékkal élő emberek sportolási lehetőségét támogató SUHANJ! Alapítvány, nemzetközi szinten pedig a leukémiás gyermekek csontvelő transzplantációját támogató brit Anthony Nolan Alapítvány a rendezvény bevételeinek kedvezményezettje.

Megkérdeztük a Budapestet Airportot, hogy a pályazár miatti korábbi lakossági panaszok alapján felvetődött-e, hogy a versenyt másik helyszínen rendezzék meg, illetve a jövőben mérlegelni fogják-e ennek lehetőségét.

Ezekre a kérdéseinkre nem kaptunk választ, közölték azonban, hogy a futóverseny biztonsági okokból a rövidebb, 3 kilométer hosszú futópályán lehet megrendezni, az időpont pedig minden évben egy nyár végi-kora őszi szombat délelőttjére esik, amikor a legkisebb a forgalom a hét többi napjához képest.

Ami a repülőgépek által keltett légörvények okozta tetőkárokat illeti, a Budapest Airport az eddigi gyakorlatnak megfelelően támogatja a helyreállítást. A felmérés és a javítás az érintett ingatlan esetében 1-2 napon belül megkezdődik

– írta továbbá a reptér üzemeltetője, amely szerint idei évben a mostanin kívül nem érkezett további tetőkárra vonatkozó bejelentés.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Budapest Airport által májusban újra meghirdetett ablakszigetelési programra eddig 170 lakó jelentkezett az érintett 1500-ból, a program korábbi fázisaiban 2017-2018-ban összesen 130 ezer eurót költöttek ablakszigetelésre, ami ingatlanonként körülbelül 500 ezer forintos beruházást jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik