Belföld csatatér 2019 - budapest

Tarlós veszített előnyéből, nagy meccse lehet Karácsonnyal

Tarlós István néhány hónapja még jóval népszerűbb volt a fővárosban a Fidesznél, épp ez volt a fő érv arra, hogy Orbán Viktor felkérte, induljon el az októberi önkormányzati választáson, és – noha elmúlt hetvenéves – vállaljon el még egy főpolgármesteri ciklust. Közvélemény-kutatók régóta mondják, hogy Tarlósra a Jobbik és az LMP támogatói közül is nagy számban szavaz(ná)nak át, és tény, hogy négy cikluson át volt a parlamenti választáson rendre balra húzó Óbuda polgármestere.

Mostanra viszont információnk szerint elolvadhatott a Fidesz előtti fórja, úgy tudjuk, erre utalnak kormányhoz közeli intézetek nem publikált mérései is, mint ahogy az ellenzék által rendelt kutatások szerint is csak hibahatár körüli különbséggel vezet Karácsony Gergely előtt. Vagyis másfél hónappal a választás előtt kiélezett verseny néz ki a két esélyes főpolgármester-jelölt között. Hasonló számokat ismertetett egy csütörtöki háttérbeszélgetésen Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke, akit természetesen akkor sem lehet elfogulatlan szemlélőnek nevezni, ha korábban épp azért érték bírálatok, mert jó viszonyt ápol fideszes politikusokkal, köztük a főpolgármesterrel is.

Ha hihetünk az említett adatoknak, akkor Tarlós visszaesésének több oka lehet, közrejátszhat, hogy a májusi EP-választásra a Jobbik és az LMP is meggyengült Budapesten, és feltehető, hogy korábbi szavazóik egy része vagy távol tartja magát a politikától, vagy a DK-MSZP-Momentum tömb felé mozdult el, ahonnan kevésbé van átjárás a kormánypárti főpolgármester táborába. Forrásaink emellett felemlegetik azt is, hogy Tarlós meglehetősen visszafogottan kampányol, miközben az ellenzéket valamelyest megmozgatta az előválasztási folyamat. Ezzel együtt minden forrásunk szerint csak arról van szó, hogy

a főpolgármester előnye minimálisra csökkent, Karácsony-előnyről pedig egyelőre senki sem számolt be.

Az viszont biztos, hogy Karácsony csapatában nagyon örülnek a friss számoknak, mivel stratégiai céljuk az volt, hogy Tarlós csakis a Fidesz-szavazók jelöltje legyen, azaz elég legyen vele szemben a kormánypárti tábornál nagyobb választói koalíciót építeni. Ez ugyanis nem tűnik lehetetlen feladatnak: Tarlóst öt éve 290 ezer szavazattal választották meg, az ellenzéki stratégák szerint pedig 300 ezer elkötelezett budapesti szavazója kell, hogy legyen a Fidesszel szemben álló erőknek, de többen közülük 400 ezer voksban is bíztak, bíznak. A kormánypárti szavazókra viszont nem is céloznak a kampányban, mert szerintük eleve lehetetlen Karácsony oldalára állítani a fideszeseket.

Karácsony Gergely és az ellenzéki kerületi polgármesterjelöltjei. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Fidesz térfélen eközben a Tarlósra nézve kedvezőtlen adatok a hírek szerint kiélezik a főpolgármester csapata és a fideszes kampányguruk közötti feszültséget. Az nem újdonság senkinek, hogy az önfejű, sok kérdésben hajthatatlan Tarlós Istvánnal nem könnyű együtt kampányolni, ráadásul amúgy sem ez a kedvenc műfaja. Az sem véletlen, hogy a fideszes körökben szokatlanul autonóm Tarlós sokakkal összerúgta a port az elmúlt években Rogán Antaltól Lázár Jánosig, a többséggel viszont utóbb sikerült rendeznie a viszonyát, Lázár visszavonulását örömmel nyugtázta, és arról beszélt, hogy utódjával, Gulyás Gergellyel kimondottan jó a kapcsolata.

A főpolgármester a fideszes fősodorhoz képest önjáróbbnak látszik, noha azt például képtelen volt elérni, hogy felszámolják a fővárosi parkolási panamát. Érzékelhető függetlensége és az, hogy rá nem vetül a korrupció árnyéka, biztosan hozzájárult ahhoz, hogy tartósan népszerűbb volt a Fidesznél Budapesten.

Ez pedig azért lényeges, mert a Fidesz fővárosi támogatottsága (a májusi EP-választáson ez 41,17 százalék volt) önmagában egy jó és minden párt által támogatott ellenzéki jelölt esetén nem elég a győzelemhez. Ezért nem is konkurálhatott Tarlóssal a korábban főpolgármester-jelöltként szóba hozott Kocsis Máté, illetve az inkább csak suttogott, a fővárosi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs. És ezért vetődött fel komolyan, hogy a Fidesz inkább megszünteti a közvetlen főpolgármester-választást, amihez képest már-már Tarlós újraindítása is afféle ajándékként tűnhet föl a budapestieknek.

A Tarlós-kampány egyelőre nehezen kezelhető fideszes problémája viszont, hogy a főpolgármester a saját stábjával szeret dolgozni. Minden forrásunk kulcsemberként emlegette az operatív ügyek intézésében Szűcs-Somlyó Mária sajtófőnököt, aki tagadhatatlanul nem egy Habony Árpád.

Ugyanakkor az aktuális helyzet miatt egyre nyugtalanabbak lehetnek a Fidesz döntéshozói. Úgy tudjuk, Tarlós feltűnése a kormánypárti médián kívül (a minap például a HVG-be írt publicisztikát) már a váltás jele: a főpolgármesternek most azért kell ebben a térben is mozognia, mert kulcskérdéssé vált, hogy elérje a bizonytalan és ellenzéki szavazókat, azaz képes legyen a Fideszhez képesti előnyét ismét növelni.

E cél elérésében segítheti a kormányzati propagandagépezet, amely elsősorban a Karácsony-szavazók elbizonytalanítására törekszik a zuglói polgármester támadásával. A fideszes forgatókönyv szerint e két akció érik össze stratégiává: a megingó Karácsony-felé húzók előtt láthatóvá válik a kompetens Tarlós. Ez persze rajta is múlik, és többen is azt mondták lapunknak, hogy a főpolgármester nehezen viseli a számára szokatlan korlátokat, és aligha várható sokkal nagyobb erőbedobás tőle.

Ezzel együtt az hatalmas előnye, hogy bárhogy is alakuljon a fideszes kampánystábok közötti kötélhúzás, a plakáthelyek, a kültéri hirdetések, a közmédiabeli megjelenések mind a regnáló főpolgármester kampányának lesznek fenntartva, szinte kizárólag.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Szeneczey Balázs fõpolgármester-helyettes, valamint Tarlós István fõpolgármester. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Lehetetlen a médiafölényt ellensúlyozni – ismerte el Molnár Zsolt is, hangsúlyozva, hogy Tarlós előnyét közösségi médiás megjelenésekkel igyekeznek kompenzálni Karácsonyék. Ezen a pályán viszont simán verik Tarlóst, akinek még Facebook-oldala sincs, és annyira idegen számára ez a világ, hogy ellenfelei szavajárása szerint még „az emaileket is csak kinyomtatva hajlandó olvasni”.

Érdekes kérdés, hogy az inkább újfajta kampánytechnikákra alapozó Karácsony-kampány, vagy Tarlós hagyományos, az állami és az államközeli szereplők által birtokolt felületekre építő korteskedése lesz-e hatékonyabb. Mivel Karácsony kampánya már a hivatalos kampányidőszak előtt jóval megkezdődött az előválasztások miatt – és némileg érthetetlenül azután nyári pihenőre tért –, Tarlósé pedig még a kezdetén jár, sőt egyelőre szinte láthatatlan, a két jelölt fej fej melletti állása is inkább csak pillanatkép, választ nem ad a kérdésre.

Azzal viszont komolyan számolniuk kell Karácsonyéknak, hogy október 13-án a részvétel jóval a tavalyi, Budapesten Fidesz-ellenes szavazattöbbséget hozó országgyűlési választáson tapasztalt hajlandóság alatt lesz. Így élet-halál kérdése nekik, hogy hatékonyan mozgósítsák a bizonytalan ellenzéki érzelműeket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik