Belföld

Polt Péter felesége lett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese

A Magyar Közlönyben most jelent meg, hogy Orbán Viktor kinevezte Polt-Palásthy Mariannát a hivatal elnökhelyettesének. A kinevezés szeptember elsején lép hatályba.

Polt-Palásthy Marianna egyébként Polt Péter legfőbb ügyész felesége. Korábban a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott – ötmillió forintos fizetésért –, de nemrég kiderült, hogy közös megegyezéssel távozott a jegybanktól. Most már azt is tudni, miért.

A Közlönyben rögtön a kinevezés előtt jelent meg egy fontos határozat, amivel indokolják Polt-Palásthy kinevezését, ez a KEHI feladatainak bővítéséről, valamint az úgy nevezett Állami Számvevőszékkel Való Kormányzati Kapcsolattartásért Felelős Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szól. A határozat szerint

az államháztartás kormányzati szintű ellenőrzése hatékonyságának növelése céljából

van szükség a KEH és az ÁSZ szorosabb összehangolására. A Polt-Palásthynak létrehozott elnökhelyettesi posztra a határozat szerint azért van szükség, hogy többek között a következő feladatokat is el tudja látni valaki a KEHI-n belül:

  • pénzügyi tárgyú jogszabályok előkészítése,
  • kormányzati ellenőrzések módszertani hátterének biztosítása, és az ellenőrzések szakmai szabályainak fejlesztése,
  • az Állami Számvevőszék ellenőrzési terveinek nyomon követése,
  • a minisztériumok éves, illetve soron kívüli belső ellenőrzésének előkészítése,
  • a minisztériumok belső ellenőrzési vezetői által a Hivatal részére megküldött jelentések és beszámolók ellenőrzése,

illetve további feladatköröket is kap majd Polt-Palásthy, amelyek a fentiekkel együtt azt mutatják, hogy

a legfőbb ügyész felesége a kormányzati ellenőrzések meglehetősen fontos szereplője lesz.

Az újonnan létrehozott tárcaközi bizottságról nem sokat közöl a határozat: elnöke a KEHI elnökhelyettese, tehát Polt-Palásthy lesz, minden minisztériumnak delegálnia kell tagokat, akik tiszteletdíjban nem részesülnek, és legalább egyszer kell majd ülésezniük félévente.

Mint korábban írtunk róla, Polt-Palásthy Marianna vette fel az MNB-be Polt Péter kisebbik lányát, az akkor friss diplomás Polt Petrát, aki egyébként Polt Péter korábbi házasságából született, tehát a két nő nem vér szerinti rokon.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik