Belföld

Fenyő-ügy: Portik ellen perújítást indítványozott a fellebbviteli főügyészség

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség perújítási indítványt terjesztett elő a Fővárosi Ítélőtáblához Portik Tamás ellen. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján ő adott megbízást Jozef Rohácnak Fenyő János kivégzésére.

A perújítási indítvány lényege szerint az 1990-es évek közepétől üzleti vita, és hatalmi harc alakult ki a Vico médiabirodalmat vezető Fenyő János és Gyárfás Tamás között. Gyárfás 1997 évben elhatározta, hogy megöleti Fenyőt, ezért egy harmadik személyt bízott meg a feladattal. Ő azonban ezt nem teljesítette. Ekkor Gyárfás Portikhoz fordult, aki Rohácot vette rá Fenyő megölésére.

Rohác 1998. február 11-én a késő délutáni órákban a Budapest, II. kerület, Margit utcában a feltorlódott forgalom miatt a gépkocsijában várakozó Fenyőhöz lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte.

Az ismeretlen tettes ellen folyó nyomozás csak 2010-ben vett fordulatot, amikor sikerült az elkövető által hátrahagyott ruházatból nyert DNS alapján Jozef Rohác szlovák állampolgárt azonosítani, majd nemzetközi elfogatóparancs alapján elfogni. A férfit a Fenyő-gyilkosság, illetve az Aranykéz utcai robbantás elkövetőjeként életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A Fenyő-gyilkosság felbujtójának kiléte ekkor még ismeretlen maradt.

A nyomozás 2017-ben új bizonyítékok alapján vett újabb irányt. Az eljárás során a nyomozók azonosították a bűncselekmény többi elkövetőjét. A megalapozott gyanú szerint Gyárfás Tamás médiavállalkozó megbízásából Portik Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő megölésére, amit Rohác hajtott végre.De Portik adott megbízást Rohácnak Boros József Károly megölésére is.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az iratok áttanulmányozását követően úgy látta, hogy Portikkal szemben a perújítás elrendelésének törvényi feltételei fennállnak. A perújítás megengedhetősége kérdésében a Fővárosi Ítélőtábla dönt.

A Fővárosi Főügyészség július végén jelentette be, hogy vádat emelt Gyárfás Tamás ellen Fenyő János megölése ügyében felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt.

Vádat emeltek Portik Tamás ellen az ügetői merénylet miatt
A vád szerint Portik rendelte meg a híres hajtó megölését.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik