Belföld

Vádat emeltek Portik Tamás ellen az ügetői merénylet miatt

Felbujtóként, előre kitervelt, aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség Portik Tamás ellen az 1996-os ügetői leszámolás miatt. A vád szerint tehát Tanyi György, Portik utasítására akarta megölni L. Csaba hajtót.

Portik az 1990-es évek közepétől egy olyan, mintegy 15-20 főből álló csoportot szervezett maga köré, amelyet ő irányított és a tagoknak az volt a feladatuk, hogy végrehajtsák az utasításait. A férfi megölette egy riválisát, amely miatt nyomozás indult, és ebben tanúként hallgattak ki egy – az ügetőn hajtóként dolgozó – férfit. A hajtó a tanúkihallgatását követően, a folyosón említést tett a rendőröknek arról, hogy a Prisztás-gyilkosság hátterében szerinte P. Tamás állhat. Portik tudomást szerzett arról, hogy L. Csaba terhelő adatot közölt róla, ezért elhatározta, hogy az általa besúgónak, ,,vamzernek” tartott férfit megöleti.

Fotó: police.hu

Portik 1996 novemberének elején rávett egy másik férfit, hogy végezzen vele. A megbízott az elkövetésbe öt további társát – köztük testvéreit is – bevonta, valamint beszerzett egy golyós puskát a végrehajtáshoz. A fegyvert a VIII. kerület, Fiumei úti temetőben rejtette el az elkövetés előtt, mivel a sírkert fala határos az ügetőpályával, és azon átmászva egy épület tetejéről tervezte a lövések leadását.

Tanyi négy célzott lövést adott le a Fiumei úti Sírkert egyik épületének tetejéről a pályán tartózkodó hajtóra, akit 3 golyó el is talált. L. Csaba életét csak a szakszerű orvosi ellátás mentette meg. A férfi társai a szállításban, a menekülés biztosításában, valamint a helyszínre érkező rendőrök figyelemmel kísérésében vettek részt.

Fotó: police.hu

A Fővárosi Főügyészség Portik ellen felbujtóként előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

L. Csaba annak a P. Józsefnek volt a barátja, akit 1996. november 1-jén a budapesti Ladik utcában öltek meg, Portik megbízásából. A rendőrség szerint a hajtó ellen elkövetett merénylet a budapesti leszámolásos jellegű bűncselekmény-sorozatnak volt az egyik állomása.

A Fővárosi Ítélőtábla januárban 11 év fegyházbüntetést szabott ki a hajtó elleni merénylet elkövetőjére, Tanyi Györgyre.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik