Belföld

Több mint 3500 rendőrnek adtak engedélyt másodállásra

Ez az állomány majd tíz százaléka. Az aktuális adatokért és a megyei bontásáért 401 024 forintot kért az ORFK.

A rendőrség állományából összesen 3592 embernek volt egyéb munkavégzésre engedélye 2018-ban,

azaz ennyien vállalhattak teljesen szabályosan másodállást. Ez derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszából. Ez azt jelenti, hogy elvileg az állomány kevesebb mint tíz százaléka kapott zöld lámpát, hiszen az ORFK arról tájékoztatta az Indexet, hogy február elsején a hivatalos állomány létszáma 39 207 volt.

A 24.hu már az év elején írt arról , hogy nagy a bérfeszültség a rendőrségen belül, az állomány tagjai már az interneten tettek közzé bizonyítékokat arról, hogy a kormányzati állításokkal ellentétben nagyon alacsonyak a fizetéseik. Banki átutalásokról szóló sms-eket hoztak nyilvánosságra, hogy bemutassák, hiába beszélt a kormány ötvenszázalékos béremelésről, ez jövedelmükben nem jelentkezett. Akkor az derült ki: az állomány egy részének a fizetése a béremelés ellenére sem éri el a 200 ezer forintot.

Az Index pedig cikkében arról számolt be, hogy az alacsony fizetés miatt sokan szerelnek le, Paks környékén például sokan otthagyták a rendőrséget, inkább elmentek biztonsági őrnek az atomerőműbe. Több forrás is arról beszélt, hogy mind nehezebb járőrt találni, mert a rendőrök egyszerűen nem keresnek eleget.

A 24.hu közérdekű adatigénylése nyomán ki is derült, hogy a megyeszékhelyek háromnegyedében nincs elég rendőrjárőr: tizennégy városban kevesebb járőr, járőrvezető és járőrparancsnok dolgozik, mint kellene. Azt írtuk:

Ha a százalékos arányokat nézzük, Egerben csökkent a leginkább a járőrök létszáma. 2014-ben még 117 státusz volt, ma 105-van, de csak 85 betöltött ezek közül.

Nem kérdés, hogy sokan másodállások vállalásával tudják eltartani magukat, az biztos, hogy több mint 3500-an engedélyt is kaptak erre.

Azt is szerettük volna megtudni, hogy e szám most hogyan oszlik meg megyénként, ám az ORFK azt tudatta, hogy adatigénylésünk teljesítésében 26 ember venne részt, ők óránként bruttó 3856 forintért dolgoznak, s 104 órára lenne szükségük a feladat megoldásához, azaz összesen

401 024 forintot kértek az adatokért, amelyet ezúttal nem fizettünk ki, így nem tudjuk meg, melyik megyében, hány rendőr kapott engedélyt másodállás vállalására.  

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik