Nagykanizsa, 2018. augusztus 22.
Rendőrségi autók a Készenléti Rendőrség nagykanizsai határvadász bevetési osztályának elhelyezésére szolgáló épület udvarán 2018. augusztus 22-én.
MTI Fotó: Varga György

A megyeszékhelyek háromnegyedében nincs elég rendőrjárőr

A megyeszékhelyek háromnegyedében, tizennégy városban kevesebb járőr, járőrvezető és járőrparancsnok dolgozik, mint kellene – derül ki azokból a válaszokból, amiket közérdekű adatigénylésünkre adtak a megyei rendőrfőkapitányok. Nemcsak a rendszeresített és betöltött álláshelyek számára kérdeztünk rá, de arra is, hogy öt éve hány hasonló státusz volt.

Ha a százalékos arányokat nézzük, Egerben csökkent a leginkább a járőrök létszáma. 2014-ben még 117 státusz volt, ma 105-van, de csak 85 betöltött ezek közül.

Az észak-magyarországi régió másik két megyeszékhelyén, Miskolcon és Salgótarjánban jobb a helyzet. Miskolcon (ahol a megyeszékhelyek közül messze a legtöbb, 208 járőr dolgozik) mindössze hét álláshely nincs betöltve, és a rendelkezésre álló státuszok száma is csak hárommal csökkent öt év alatt (215-re), Salgótarjánban pedig – Debrecenhez, Szekszárdhoz és Szombathelyhez hasonlóan – nincs járőrhiány.

Tatabányán viszont az 52 státuszból csak 39-et tudnak betölteni, vagyis az állások negyede üres.

Szegeden öt éve 133 státusz volt még, ma 121 van, de csak 101 járőr látja el a feladatot, vagyis majdnem a negyedével csökkent a számuk. Kaposváron sem jobb a helyzet, 19 státusz nincs betöltve, és már csak 77 járőr van, miközben öt éve még 102 státusz volt a főkapitányságon. Zalaegerszegen ugyan csak négy álláshely nincs betöltve, de ez úgy lehetséges, hogy öt év alatt 93-ról 74-re csökkent a státuszok száma.

Tatabánya, 2015. február 1.
Rendõrök az M1-es autópálya Tatabánya-Újvárosi lehajtójánál lévõ gyorsétterem közelében, ahol egy férfi lõfegyverrel három embert megsebesített 2015. január 31-én. A gyanúsítottat a rendõrség február 1-jén hajnalban Kisbéren elfogta.
MTI Fotó: Lakatos Péter
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Szolnokon huszonöttel kevesebb járőr dolgozik, mint öt évvel ezelőtt, amikor 110 járőr, járőrvezető, járőrparancsnok teljesített szolgálatot. A betölthető státuszok számát időközben 101-re csökkentették, de csak 85 járőr van állásban.

Kecskeméten, Békéscsabán és Debrecenben viszont nőtt a státuszok és a betöltött állások száma is: Bács-Kiskun megye székhelyén kettővel, Békés legnagyobb városában hattal több a járőr, mint 2014-ben. Debrecenben pedig kilenccel. Szombathelyen ez idő alatt 103-ról 116-ra, Győrben 111-ről 125-re nőtt a járőrök száma, igaz, Győrben a státuszok számát ennél is nagyobb ütemben emelték, most 141 álláshely van, vagyis 16 betöltetlen. Szekszárdon viszont különös a helyzet: a 61 meglévő státuszra 81 járőr jut.

Kérdésünkre, hogy milyen átszervezésekkel, helyettesítésekkel oldják meg a létszámhiányt, az összes megyei vezetőtől ugyanazt a választ kaptuk. Azt felelték, hogy a rendőr-főkapitányságok és a megyei főkapitányságok járőrei, járőrvezetői és járőrparancsnokai mellett a körzeti megbízottak, valamint a Készenléti Rendőrség munkatársai is részt vesznek a közrend biztosításában.

A főkapitányok által küldött létszámokba a járőrökön, járőrvezetőkön és járőrparancsnokokon kívül beletartoznak  „a visszafoglalkoztatási kötelezettséggel érintett hivatásos állomány” tagjai is. Ide tartoznak a rendelkezési állományban lévők, akik máshová vannak vezényelve, például egy képzés miatt. Ide tartoznak azok is, akik tartósan betegállományban vagy illetmény nélküli szabadságon vannak otthon gyermekükkel. Ez azonban legfeljebb néhány főt jelenthet kapitányságonként.

A budapesti járőrhiányról korábban itt írtunk:

Budapest, 2015. november 18.
Járőröző rendőrök Budapesten, a Keleti pályaudvar előtt 2015. november 18-án. A november 13-i párizsi merényletek után Magyarországon is megerősítették a biztonsági intézkedéseket.
MTI Fotó: Marjai János
A rendőrjárőrök negyede hiányzik Budapesten
Háromszáz állást nem tud betölteni a BRFK, átszervezésekkel enyhítik a létszámhiányt.

Kiemelt kép:  Varga György / MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73908380, A kiállítást a 2B Galéria a magyarországi deportálások 75. évfordulója alkalmából szervezi és a II. világháborúban elpusztított 565 000 magyar zsidónak állít emléket. Koncepciója szervesen kapcsolódik a Waldsee 1944 című, a galériában 2004-ben (majd később még több mint húsz helyszínen, többek között Berlinben, Washingtonban, New Yorkban és Cape Town-ban) bemutatott kortárs képzőművészeti projekthez.  A holokauszt áldozatainak leveleit ma levéltárak őrzik. A képeslapok, papírfoszlányok, levelek a munkaszolgálat és a deportálás különleges dokumentumai, legtöbbször szerzőjük életének utolsó pillanataiban íródtak. Waldsee az auschwitzi megsemmisítés szimbolikus helyszíne., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.