Belföld

Hónap végéig előzetesben marad az ukrán hajóskapitány

A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, így augusztus 31-ig biztosan letartóztatásban marad a Hableány turistahajót felborító Viking Sigyn kapitánya – értesült az Index Tóth M. Gábortól, a férfi védőjétől. A Budai Központi Kerületi Bíróság július végén rendelte el újra a kapitány letartóztatását, miután a rendőrség újabb bűncselekménnyel gyanúsította meg a férfit: vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetésének vétsége mellett segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt is eljárást indítottak ellene.

Néhány nappal ezelőtt hamis tanúzás és hamis vád elmulasztása miatt is feljelentették a 64 éves férfit, miután az ütközésben elhunyt magyar kapitány családjának ügyvédje, Gulyás Krisztián a napokban megkapta az összesített nautikai és műszaki szakértői véleményt. Ebben szerinte a bűncselekményeket alátámasztó információk vannak. Segítségnyújtás elmulasztásáért egy másik, a baleset idején a közelben elhaladó másik szállodahajó kapitányát is feljelentette.

Még mindig kutatnak

Eközben az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleményében azt írta, hogy keresőkutyák, drónok és helikopterek bevetésével, továbbra is nagy erőkkel keresi a rendőrség a dunai hajóbaleset utolsó koreai áldozatát. A rendőrség a kutatást mindaddig folytatja, amíg van reális esély az utolsó eltűnt koreai áldozat megtalálására

A Készenléti Rendőrség, valamint az illetékes megyei rendőr-főkapitányságok munkatársai jelenleg a Paks és a déli országhatár közötti ártéri részeken, a Duna mindkét oldalán teljes körű part menti kutatást végeznek. A rendőrök munkáját civilek is segítik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságának munkatársai pedig a Duna Budapesttől a déli országhatárig tartó teljes szakaszán összehangolt, a folyómederre kiterjedő, fokozott kereső tevékenységet végeznek.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik