Belföld

Hamis tanúzásért jelentették fel a Viking Sigyn kapitányát

Az ukrán férfi ügyvédje szerint a gyanúsítás önmagában kizárja a felelősségre vonhatóságot.

Hamis tanúzás és hamis vád elmulasztása miatt is feljelentették a Hableány katasztrófájában érintett ukrán hajóskapitányt – tudta meg az ATV.

Az ütközésben elhunyt magyar kapitány családjának ügyvédje, Gulyás Krisztián a napokban kapta meg az összesített nautikai és műszaki szakértői véleményt. Ebben szerinte a bűncselekményeket alátámasztó információk vannak. Segítségnyújtás elmulasztásáért egy másik, a baleset idején a közelben elhaladó másik szállodahajó kapitányát is feljelentette.

A Viking Sigyn kapitányának a tanúvallomása során tett állításai nem igazak, ugyanis, a Viking Sigyng kapitánya azt mondta, hogy őt előzte meg a hableány, és gyakorlatilag az egészet úgy interpretálta a hatóság felé, mintha a Hableány mozgásából, manőverezéséből, következett volna be a baleset. És itt fordulunk át a hamis vád kategóriájába

– mondta az ügyvéd, aki szerint a kapitánynak saját szemével és a műszereken is látnia kellett volna, hogy a Hableány előtte halad, és merre tart.

Az ukrán kapitány ügyvédjét egyelőre nem értesítették a feljelentésekről, de azt mondta: mivel ügyfele az eljárásban gyanúsított, ez önmagában kizárja a hamis tanúzás miatti felelősségre vonhatóságát, és a hamis vád egyetlen elkövetési magatartását sem valósította meg az eddigi vallomástételei során. (Fotó: MTI / Mónus Márton)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik