Belföld

Iványi Gábor tovább harcol Orbán szeszélye ellen

Szerinte egyértelmű, hogy a kormányfő bosszúja miatt üldözik évek óta egyházát.

A Hírklikkel Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke közölte, ismét az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. Ezt abban az igazolási kérelemben is jelezték, amit a Fővárosi Törvényszék elnökének terjesztettek be, miután a kormány mulasztása miatt kicsúsztak a határidőből, hogy bejegyzett egyházként, illetve nyilvántartásba vett egyházként nyilvántartásba vegyék őket.

A lelkész szerint egy tisztességes demokráciában a jogaikat

nem halandó személyek pillanatnyi szeszélye, hanem kifogásolhatatlan objektív törvények kell, hogy biztosítsák.

A kormány miatt szinte megoldhatatlan anyagi helyzetbe kerültek, csak a MET hívei, gyülekezetei és az intézményeik szolgáltatásait igénybe vevő gyermekek, idősek, hajléktalanok iránt érzett felelősség miatt kérelmezik a bejegyzett, illetve nyilvántartásba vett egyházi státuszt.

Mivel az 1981-ben súlyos küzdelmek árán kiharcolt bevett és elismert státuszukat jogszerűen soha nem veszíthetik el, ezért ahogy lehetőségük lesz, tevékenységüket egyházi státuszban kívánják folytatni. A MET szerint a 2011-es egyházi törvény és minden egyes módosítása diszkriminatív, szerzett jogaikat sértő, ellentétes nemzetközi egyezményekkel, amit az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága is többször megerősített.

Iványi Gábor a Fővárosi Törvényszék elnökének azt írta, ez már egyházuk ellehetetlenülését, vagyonuk államosítását, oktatási, szociális intézményeik elvesztését veszélyezteti. 

A lelkész a Klubrádióban megerősítette, a jelenlegi helyzet nem csak őket érinti, „magukkal sodorják” azokat a közösségeket, amelyek státuszát az Alkotmánybíróság döntése szerint vissza kellett volna állítani. Ez nem történt meg, a négy év után hozott új törvény azt jelzi, miként nem lehetnek többé egyházzá az Orbán-rendszerben. Az áprilisban hatályba lépett törvény szerint újra be kellett jelentkezniük a bíróságon, a levelet azért írták a bírónak, mert alkotmánysértőnek tartják a helyzetet.

A prófétákkal figyelmezteti Orbánt és barátait

Ha elindulnának a törvény által kijelölt úton, bejegyzett egyházként kellene öt évig négyezer egy százalékos támogatást felmutatniuk úgy, hogy elvették a technikai számukat. Ha ez sikerül, nyilatkozniuk kell arról, hogy semmilyen támogatást nem fogadnak el se az Európai Uniótól, se belföldről. Ezután szavaz a parlament és kétharmaddal dönt arról, visszakapják-e az egyházi státuszt, amit 1981-ben, a pártállam idején szereztek meg.

Amíg egyvalaki dönti el a baráti körével, hogy mit szavaz meg a parlament kétharmaddal, addig ebben nem lesz változás.

Iványi Gábor azt mondta, ők hívők, így nincsenek annyira megrendülve, eddig is adtak valahogy fizetést, reméli, el tudják érni, hogy ne kapcsolják ki a gázt, vizet, villanyt, és nem éri hátrány a náluk dolgozó ezer embert. Míg rajtuk áll, folytatják a munkát, mert náluk hitvallási kérdés, hogy a szegényeket támogassák, a jövevényeket (akiket most migránsoknak neveznek) segítsék, ahogy a hajléktalanokat is. Pedig Magyarországon már gyakorlatilag bűncselekmény hajléktalannak lenni, a menekülőket segíteni kimondottan az.

Iványi Gábor furcsállja, hogy a kormány ebből a pozícióból akarja kioktatni Európa népét arról, miként kell Istent imádni és a bibliai törvényeknek megfelelni. 

Emlékeztetett rá, a Bibliában a próféták két okból kárhoztatták népük vezetőit. Az egyik az irgalmatlanság, hogy nem bántak tisztességesen a jövevényekkel, a szegényekkel. A másik, amikor megcsúfolták a törvényeket, azt képzelték, hogy földi kiskirályok az örök, isteni törvények fölé emelkedhetnek.

Amíg az égiek – és hát a földiek is – hagyják, hogy szóljunk, szólni fogunk, és ott állunk mindenki mellett, akit bántanak, és ezt nem sötétségben elsuttogva, hanem egyértelműen fogalmazva tesszük.

Szerinte a miniszterelnök nem tudja neki megbocsátani, hogy „lefasisztázta”, pedig ő nem sérteget, ha a fasizmus veszélyéről beszél, hanem végiggondolta, és azt érzi, hogy Magyarország 75 év elteltével kezd újra ugyanabba a mocsárba süllyedni, ami a gyűlölet, a törvénytaposás világa volt.

Iványi Gábor hétfőn levelet küldött híveinek, barátainak és támogatóinak. A magyar egyházügyi törvény idén hatályba lépett legújabb változatáról azt írta, hogy az elmúlt hét év törvényi csűrés-csavarásának az volt a fő célja, hogy a kormány kitalálja, miként lehet a MET egyházi státuszát elvenni és megakadályozni azt, hogy ezt bármikor visszaszerezhesse, ami üzenet a többi szabad egyházi körnek, „legyenek zsidó, keresztény vagy nem keresztény hátterűek”.

Kiemelt kép: 24.hu/Neményi Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik