Belföld

Újabb Munkácsy-gyűjteményt venne a kormány

Egy újabb Munkácsy-gyűjtemény megvásárlását és ennek bemutatása érdekében egy új Munkácsy-múzeum létrehozását tervezi a kormány – írja a hvg.hu egy birtokukba került, egyelőre titkos előterjesztés alapján. A tervek kidolgozásáért Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter együtt felelt.

A dokumentumból kiderül, hogy a már kidolgozott kormányhatározat-javaslat szerint Pákh Imre, a korábban a Munkácsy-trilógia részét képező Golgotát az államnak már értékesítő műgyűjtő ajánlotta fel megvásárlásra a további Munkácsy-műtárgyegyüttesét.

A kormány első körben megvizsgálja a műkincsek megvásárlásának lehetőségét, majd azt is, hogy ezeket hol helyezzék el. Valószínűleg egy új múzeumot hoznak létre, azt egyelőre nem tudni, hol, de a hvg.hu információi szerint a Várkert Bazár Casino tűnik befutónak.

Az biztos, hogy az egész folyamatot a háttérben próbálják intézni, így egyelőre azt sem tudni, hogy mennyiért vennék meg Pákhtól a gyűjteményt.

A cél nem nyilvános kormányhatározat kiadásával érhető el

– olvasható a két miniszter által jegyzett előterjesztésben.

Ami biztos, hogy a kormánynak még igent kell mondania a tervekre.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik