Belföld

Négy év alatt 72 százalékkal drágultak a panellakások

Az utóbbi négy évben a lakótelepi lakások ára 72, míg a családi házaké 14 százalékkal emelkedett — derül ki a Népszava összeállításából.

Mint írják: ma már néhány vidéki nagyvárosban vagy a külső pesti kerületekben egy családi házénál többet kérnek egy panellakás négyzetméteréért. Emkékeztetnek: a KSH idei első negyedéves lakáspiaci elemzése szerint

a debreceni és a szegedi lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára 2015 óta több mint kétszeresére, a miskolci, a pécsi és a székesfehérvári paneleké pedig majdnem a kétszeresére emelkedett.

A kijjebb eső pesti és a külső pesti kerületek lakótelepein szintén több mint kétszeres volt az áremelkedés az elmúlt négy évben, a budai lakótelepeken duplázódtak az árak. Ezalatt a budai hegyvidék családi házainak drágulása „csupán” másfélszeres, a főváros többi területén pedig 60–80 százalék közötti volt. Így a fővárosban a pesti külső kerületek családi házainak fajlagos ára lett a legalacsonyabb a lakástípusok közül. A IV., XV., XVIII., XXI., XXIII. kerületekben átlagosan 384 ezer forintos négyzetméteráron lehet házat venni. Ugyanitt a paneleket viszont már 450 ezer forint feletti négyzetméteráron kínálják.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik