Belföld

Tarlós: Gyurcsány felmosta Karácsonnyal a mellékhelyiséget

Hosszú interjút adott Tarlós István főpolgármester a Magyar Hírlapnak, ami konkrétumokban nem, Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt piszkálásában viszont bővelkedik. Tarlós egyetlen hírértékű megjegyzése, hogy szeptemberre – azaz pont a választás előttre – ígérte a 2017-re tervezett e-jegyrendszer bevezetését.

Az ellenzéki oldalon már hosszú névsor van: Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, Puzsér Róbert, Sermer György unokája, Sermer Ádám és a már emlegetett Berki Krisztián. Ez a választék, és ez elgondolkodtató

– mondta Tarlós az ellenfeleiről, rögtön ellenzékinek titulálva a leginkább Fidesz-trollnak tűnő Berkit is. Azt viszont jótékony homályban hagyta, hogy az összes számottevő ellenzéki párt Karácsonyt támogatja.

A főpolgármester szerint Karácsony „miniszterelnöki kampányt folytat, állami ügyeket erőltet, ami azért furcsa, mert ezekben a főpolgármesternek semmilyen mozgástere nincs”. A zuglói polgármester kampányáról azt mondta, hogy „zsigeri, gerjesztett negatív indulatokra alapozott”.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Bokros még jó volt Tarlósnak

Tarlós „politikai szerencselovagnak” nevezte Karácsonyt, majd megjegyezte, hogy

Bokros Lajos volt az utolsó ellenfél – bár nem értettem egyet vele –, aki tudta, miről van szó, és várospolitikáról beszélt

– nyilatkozta a volt szocialista pénzügyminiszterről, akit 2014-ben győzött le a főpolgármester-választáson.

„Találomra végignéztem, hogy például Marseille, Krakkó, Lyon, Valencia, Sanghaj, Sydney polgármestere, de Donald Trump, az olasz vagy a cseh elnök is idősebb nálam” – replikázott Tarlós azoknak, akik szerint ő már túl idős városvezetőnek. Jegyezzük meg, nagyon szerencsés ember lehet Tarlós István, hogy „találomra” ennyi nála idősebb polgármestert talált.

Harminc éve végzem ezt a munkát, 1989-ben léptem be a politikába, közelebbről az akkor antikommunizmust hirdető SZDSZ-be, majd egy évvel később a párt és a Fidesz közös polgármesterjelöltjeként nyertem először Óbudán

– hozakodott elő ritkán emlegetett liberális múltjával Tarlós, azt bizonygatva, hogy mennyivel tapasztaltabb politikus kihívóinál. Hozzáfűzte, hogy „bizonyos fontos értékek tekintetében hasonló állásponton vagyok a Fidesszel, amely 1990 óta minden választáson támogatott. Vannak dolgok, melyekben viszont nem értünk egyet. Ebből mai napig is származnak viták, de az együttműködés nem került veszélybe”.

Gyurcsány már nem

Karácsony viszont szerinte nem választ olyan jól szövetségeseket, mint ő:

Kijelenti, hogy száz százalékban bízik Gyurcsány Ferencben, akiről viszont korábban azt közölte, Unicumot kellett innia, hogy elfogadja a személyét, és aki egyébként két hónapja győzelemre alkalmatlannak minősítette Karácsonyt, és felmosta vele a mellékhelyiséget

– utalt arra Tarlós, hogy az EP-választás után a DK elnöke a korábban támogatott Karácsony helyett Kálmán Olga jelöltsége mögé állt be, akit aztán Karácsony megvert az ellenzéki előválasztáson.

Miért Karácsony? Félhet Tarlós? Az előválasztás öt tanulsága
Az ellenzék biztosan nyert az előválasztással, de Tarlós István mellett Gyurcsány Ferenc sem lehet boldog az eredményt látva.

„Karácsony Gergely inkább Orbán Viktor-ellenes hangulatkeltések farvizére akar ráülni és bebiciklizni a pályára” – kanyarodott vissza oda Tarlós, hogy szerinte Karácsony olyasmikkel kampányol, amik nem önkormányzati kompetenciák.

Amikor Karácsony Gergely vagy bárki más azt mondja, hogy ezeket majd felülírja, akkor blöfföl

– állította a főpolgármester, aki önkritikusan megjegyezte a kormányhoz fűződő viszonyáról, hogy „pontosan tudom, mi a dolgom, és hol vannak a lehetőségeim határai”.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik