Belföld

Megint túlmelegedhet a Duna a Paksi Atomerőműnél

Teljesítménycsökkenéssel jár a harmincfokos korlátozás túllépése.

Ismét kritikus a Duna hőmérséklete Paks felett, napok óta 25 foknál melegebb a folyó vize – írja a Napi.hu. Ilyenkor már folyamatosan ellenőrizni kell, hogy betartják-e azt a korlátozást, ami szerint az atomerőmű hűtővíz-csatornájának torkolatától 500 méterre a folyó teljes keresztmetszetén nem haladhatja meg a vízhőmérséklet a 30 fokot. Ha ez bekövetkezik, 30 fok felett 0,1 fokonként 20 megawattal kell csökkenteni az erőmű teljesítményét.

Friss közleményt a Paksi Atomerőmű Zrt. még nem adott ki. Egy évvel ezelőtt hasonló helyzetben azt állították, hogy betartják a korlátozást, de a vízhőmérséklet-mérések adatait csak azután publikálták, hogy az Átlátszó Paksi Riot aloldalának szerzői maguk készítettek méréseket. A Paksi Riot szerint túllépték a kritikus szintet, az erőmű üzemeltetője szerint nem.

Mint akkor a G7 megírta, a Vízügyi Főigazgatóság paksi mérőegysége pont ebben az időszakban romlott el. Az automatikus óránkénti méréssel szemben csak napi egy mérést végeztek, azt is reggel hétkor, amikor leghidegebb a víz. A legmagasabb regisztrált reggeli hőmérséklet 26,8 fok volt, amihez képest napközben még 1,2-1,5 fokot melegedhetett a Duna, korábbi tapasztalatok szerint ehhez 3-4 fok adódik hozzá az erőmű után 500 méterre lévő mérési pontig. Ennek ellenére az atomerőmű kommunikációs igazgatója a portálnak azt mondta: a kritikus ponton 29,8 fok volt a legmagasabb hőmérséklet, amit mértek. (Fotó: MTVA / Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik