Belföld

Ezért nem lesz Paksból Csernobil

Az HBO Csernobil sorozatának sikere Paksig is elért, ennek köszönhetően sajtóbejárást rendeztek az egyetlen magyar atomerőműben.

Pakson nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset, mert a két blokktípus tervezése teljesen más

– mondta Kovács Antal kommunikációs igazgató a paksi atomerőműben tartott eseményen. Erről két hete nagyon részletesen is írtunk, sőt arról is, hogy mi történne, ha mégis baj lenne.

Pakson egész egyszerűen nem ismétlődhet meg Csernobil pokla
Az HBO csernobili atomkatasztrófás sorozata miatt újra terítékre került, mennyire biztonságos az atomenergia.

A „Miért nem lehetne leforgatni Pakson a Csernobil című filmet?” elnevezésű eseményen Kovács Antal elmondta, hogy Pakson aktív és passzív, emberi beavatkozást nem igénylő rendszerek garantálják a biztonságos működést. Minden biztonsági rendszerből három van, a szakembergárdát pedig elkötelezett, motivált, magas biztonsági kultúrával rendelkező szakemberek alkotják.

A paksi atomerőműben olyan biztonsági rendszerek vannak, amelyek az esetleges emberi hibákat kiküszöbölik.

A kommunikációs igazgató szerint az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy az atomerőmű tevékenységével az emberek többsége elégedett, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a megújuló energiaforrások előtérbe kerültek.

A paksi atomerőmű négy blokkja tavaly 15 733,2 GWh (gigawattóra) villamosenergiát termelt a 2017-es 16 097,7 MW-ot követően, így a bruttó hazai villamosenergia-előállítás felét biztosította.

Az év sikersorozatáról nem csak kritikát írtunk, hanem a rendezőjéről is közöltünk egy kimerítő portrét, és a szereplőkkel is interjúztunk.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik