Belföld

Támad a poloskák második generációja

Még több kártevő lepi el az országot. A szakértő szerint jogos a rémület.

Az InfoRádiónak a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének egyetemi docense azt mondta, a poloskainvázió nem hagyott alább. Ezekben a hetekben fejlődik ki az ázsiai márványos poloskák második generációja.

Vétek Gábor  szerint ez az idegenhonos faj

joggal okoz rémületet.

Az egyetemen egy éve kezdték részletesen vizsgálni, és úgy tűnik ez a poloska kétnemzedékes. Tőlünk északra kevesebb, délre több nemzedék is kialakul a rovarból. Nálunk

már megjelentek a második nemzedék imágói,

amit a mostani rovargyűjtésük is alátámaszt. Budapesten kőris-, juhar-, gyümölcs- és díszfákon is látni példányokat, de az ázsiai márványos poloska nem válogatós táplálékát tekintve.

Nem hatja meg a poloskákat, hogy a kajsziszüret már a vége felé tart, mert átmennek a következő szezonális gyümölcsre, az őszibarackra, az érőfélben lévő almatermésekre.

A szakértő szerint az sem lehet nyugodt, aki idén még nem látott poloskát. Csak idő kérdése, legkésőbb augusztus-szeptemberben  megjelennek a zöldség- és szántóföldi növényeken, zöldbabon, paradicsomon, paprikán, padlizsánon, uborkán. Mindenen, aminek vonzó számára a gyümölcse, termése.

Az özönvíz tönkretette a cseresznyét, meggyet és a bogyósokat
Megjelent a poloska és a paradicsomvész is.

Kiemelt kép: Alpsdake / Wikipedia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik