Belföld

Felhőszakadást, jégesőt és 32 fokot hoz a jövő hét

Hétfő reggelig dél, délkelet felől több hullámban számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására — írja a Kiderül. Holnap a nap első felében még többfelé lehet villámtevékenység az országban – kevésbé szervezett csapadékgócokból -, majd később fokozatosan csökken a csapadékhajlam. A zivatarok legjellemzőbb kísérőjelensége a felhőszakadás lesz, hétfő reggelig néhol 50 mm-t meghaladó csapadék is lezúdulhat rövid idő alatt, de erős vagy viharos széllökés (ált. 50-70, ma néhol 70-80 km/h) és jégeső (ma néhol akár >2-4 cm) is előfordulhat környezetükben.

Hétfőn már csak az északkeletei határnál haladhatja meg a napi középhőmérséklet a 25 fokot.

Kedden reggel még többfelé felhős lehet az ég, de a délelőtt során gomolyosodni, szakadozni fog a felhőzet, délutánra már napos idő várható. Éjszaka kevés helyen, napközben – főként délután – elszórtan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, északkelet felé növekvő eséllyel, ott akár felhőszakadás is lehet. Az északnyugati szelet az Észak-Dunántúlon kísérhetik élénk, erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.

Szerdán gomolyfelhős, napos idő várható, de az Északi-középhegységben és az Alföld középső részein a több felhő mellett nagy valószínűséggel alakulnak majd ki záporok, zivatarok, a Dunántúl nagyobb részén kicsi a csapadék esélye. Az északnyugati, északi szél többnyire élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.

Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett több órás napsütés várható. Éjszaka sem kizárt néhol kisebb csapadék, de napközben a Dunától keletre már nagyobb eséllyel kell számítani záporra, zivatarra. Az északnyugati szél élénk lesz, zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.

Pénteken egy hidegfront érkezése miatt a korábbi napoknál felhősebb idő várható, a legtöbb napsütés keleten, északkeleten lehet. A nap előrehaladtával egyre nő az esélye záporok, zivatarok kialakulásának, akár heves zivatar is lehet. Az északi, északnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében pedig viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 30 fok között alakul.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik