Belföld

Előválasztást javasol a szolnoki Jobbik

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Szolnoki Alapszervezete továbbra is kiáll tagsága egyértelmű határozata, valamint megyei országgyűlési képviselői, helyi vezetői, és helyi közgyűlési képviselői álláspontja mellett, így NEM támogatja Lukácsi Katalin szolnoki polgármester jelöltségét. Ugyanakkor mivel Magyarország és ezen belül Szolnok érdeke az, hogy a Fidesz hatalmát minél több településen megtörjük, így városunk iránt érzett felelősségünknél fogva nem kívánjuk akadályozni, hogy az a polgármesterjelölt induljon a kormánypártok jelöltje ellen, aki a legesélyesebb a győzelemre. Ennek érdekében azt a javaslatot tesszük, hogy a polgármester jelölt aspiránsok vegyenek részt egy előválasztáson, és döntsék el a szolnokiak, hogy kit szeretnének közös ellenzéki polgármesterjelöltnek

– írják a Galló György alapszervezeti elnök által jegyzett közleményükben a szolnoki Jobbikosok. Az előválasztásról szóló egyeztetést szerdára szeretné összehívni a helyi Jobbik, ide meghívást kapott az LMP, az MSZP, a Momentum, a Demokratikus Koalíció, a civil szervezetek, és az Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőit, valamint Lukácsi Katalint.

Mint már múlt héten megírtuk, Szolnokon nagyon eldurvult a helyzet két ellenzéki csoportosulás között, mert egyik oldal sem tudja elfogadni a másik polgármesterjelöltjét, miközben az ellenzék egyetlen jelöltet szeretne indítani Szolnokon is októberben.

Márki-Zayék miatt borulhat az ellenzéki összefogás Szolnokon
Négy párt már tavaly megállapodott Szolnokon a közös polgármesterjelöltről, ám Lukácsi Katalin is szívesen indulna. Márki-Zay Péter mozgalmán és helyi Momentumon kívül a Jobbik elnöksége is lát benne fantáziát, miközben a helyi Jobbik egy MSZP-st támogatna inkább.
  • Az MSZP-s Radócz Zoltánt támogatja az MSZP, a DK, az LMP és a helyi Jobbik,
  • Lukácsi Katalint pedig  a Szolnoki Többség Egyesület, a Jobbik országos elnöksége, a Momentum, a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület, Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselője.

Radócz hivatalosan még nem jelentette be jelöltségét, de az őt támogató pártok helyi alapszervezetei még korábban közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy egy jelöltet szeretnének állítani, viszont Lukácsit nem tudják támogatni.

A Lukácsi mögé felsorakozók viszont Radóczot nem akarják támogatni, amit hangsúlyoztak is hétfő délelőtt, amikor Lukácsi bejelentette indulási szándékát. 

A helyzet egyrészt azt eredményezte már korábban, hogy a Jobbik leváltotta helyi elnökét, Csikós Attilát, aki egy Lukácsival közös egyesületben, a Szolnoki Többség Egyesületben landolt.

A Szolnoki Többség elnevezést viszont a másik oldal is magának vindikálja, ami miatt feljelentést is tettek a Lukácsi vezette egyesület ellen a Szolnoki Ügyészségnél a szolnoki MSZP-sek és jobbikosok.

Amíg Lukácsi Katalin bejelentette az indulását, addig feljelentették
Szolnokon forrnak az indulatok az ellenzéki oldalon.

Az előválasztás tehát akár fel is oldhatná a Szolnokon kialakult patthelyzetet. Azonban az kérdéses, hogy egy ilyen szinten elmérgesedett konfliktus után – bárki lenne is az előválasztás győztese – egységesen támogatná-e minden helyi ellenzéki erő az előválasztást megnyerő polgármesterjelölt kampányát.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Lehotka László 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik