Belföld

Márki-Zayék miatt borulhat az ellenzéki összefogás Szolnokon

Csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartott Szolnokon a helyi MSZP, DK, Jobbik és LMP,  ahol bejelentették, hogy szervezeteik megállapodást kötöttek a 2019-es önkormányzati választáson történő együttműködésről:

A megállapodás értelmében a pártok közös jelöltet állítanak mind a 12 egyéni választókörzetben, valamint közös ellenzéki polgármesterjelölt indul a leköszönő Szalay Ferenc posztjáért

– írták posztjukban, megelőlegezve maguknak, hogy legyőzik a 2006 óta regnáló fideszes polgármestert.


Ám nem csak ezt előlegezték meg, hanem azt is, hogy egy ellenzéki polgármesterjelölt lesz, noha a Márki-Zay Péter mozgalmában politizáló Lukácsi Katalin is bejelentkezett a jelöltségért.

Decemberben már megvolt a megállapodás

A történet megértéshez vissza kell ugranunk az időben egészen 2018 teléig. Ekkoriban zajlottak a legnagyobb rabszolgatörvény elleni tüntetések, amelyeknek az volt az egyik legfontosabb következményük, hogy egymástól nagyon távoli ellenzéki szereplőket hoztak egy platformra.

Emlékezetes, hogy a teljes ellenzék kivonult január 3-án a Parlamentből, és olyan egymástól távol álló politikusok álltak ki közösen az Országház lépcsőjére, hogy közös politikai akcióban vegyenek részt, mint Gyurcsány Ferenc, Hadházy Ákos, Kunhalmi Ágnes, Keresztes László Lóránt, s ott volt a Jobbik, valamint a momentumos politikusok is.

Szolnokon szintén tüntettek a rabszolgatörvény ellen az ellenzékiek és a nagypolitikához hasonlóan itt is közelebb sodródtak egymáshoz a korábban egymással is harcban álló felek. Ennek eredményeként még decemberben kötöttek a baloldali pártok helyi szervezetei egy alkut, amelynek értelmében megállapodtak abban, hogy

az önkormányzati választáson az MSZP-s Radócz Zoltán lesz a fideszes polgármester kihívója.

Radócz önkormányzati képviselő, régi szocialista motoros Szolnokon. Már 2014-es választáson is ő volt a baloldal jelöltje, akkor második helyen végzett 27,3 százalékkal Szalay Ferenc mögött. A különbség azonban nem volt kicsi, a fideszes majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a szocialista, és impozáns 53 százalékos eredménnyel húzta be negyedszer a polgármesterséget.

Az öt évvel ezelőtti vereség ellenére azonban fokozatosan felsorakoztak az ellenzéki pártok Radócz mögé. De idén márciusban robbant a bomba: a Szolnoki Többség nevű ellenzéki pártokat tömörítő szervezet egyik ülésén felvetődött, hogy Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) prominense lehetne a közös polgármesterjelölt.

A szereplők elmondásai kicsit eltérőek, de úgy tűnik a helyi Jobbik és Momentum irányából érkezett a gondolat, az MSZP, a DK és az LMP viszont nem repesett az örömtől, hogy a jászjákóhalmai politikusnő lehet a közös jelölt.

A jobbikos Csikós Attila mindenesetre több helyi politikus szerint azért nem lehetett közös ellenzéki polgármesterjelölt, mert „benne volt a kavarásban”. A baloldali pártok nem akartak beállni Csikós mögé, aki szerintük a lukácsis ügy miatt megbízhatatlanná vált. Korábban pedig, Radócz nevének bedobásakor, még az is felmerült, hogy előválasztáson döntenek a jobbikos és a szocialista között.

A márciusi eseményekből akkora balhé lett, hogy Lukácsit már nem is látják szívesen a Szolnoki Többség ülésein. Egyes megfogalmázások szerint „ki van tiltva”. Viszont bejegyeztek júniusban egy Szolnoki Többség Egyesületet is – csak hogy bonyolódjon a helyzet –, amelynek Lukácsi Katalin az elnöke, aki szintén egyeztet helyben pártokkal és civilekkel. Az egyesület titkára pedig a Csikós, aki átpártolt Lukácsi mellé a Jobbiktól. Az egyesület cél szerinti leírásában nem is köntörfalaz:

A 2019. októberi önkormányzati választáson való részvétel, képviselőjelöltek és polgármesterjelölt állítása útján.

Mindezek ellenére Radócz Zoltán maradt négy ellenzéki párt favoritja helyben. A megállapodás olyan szinten kész volt, hogy abban is megállapodtak a pártok, hogy a 12 egyéni választókörzet úgy oszlana el, hogy hármat-hármat visz az MSZP, a Jobbik és a DK, kettőt a Momentum, és egyet az LMP.

A fej mást akar, mint a lábak

Egészen július 14-éig volt ez így, amikor is egy meleg vasárnapi napon a helyi jobbikosok megtudták a pártközpontból, hogy a Jobbik országos elnöksége is Lukácsi Katalinban lát fantáziát. Akár csak a helyi Momentum.

Ha visszatekerünk a cikk elejéig, akkor az eddig elmondottak fényében két dolog meglepő:

  • a Jobbik részvétele a közös sajtóttájékoztatón,
  • és a Momentum távolmaradása.

Utóbbi kevésbé, ugyanis a Momentum nem sorolt be Radócz mögé, még ha az egyeztetéseken részt is vesznek, és tárgyalásban vannak az ellenzéki pártok helyi szervezeteivel, ugyanis ők is azt szeretnék, és abban is érdekeltek, hogy egységesen induljon a teljes ellenzék a Fidesz ellen.

Itt tegyünk egy kitérőt, hogy miért fontos ez.

Szalay Ferenc 1998 óta polgármester, azóta mindössze 2002 és 2006 között nem vezette a várost. 2002-ben úgy kapott ki a szocialista Botka Lajosnétól, hogy abban az évben a korábbi fideszes polgármester Várhegyi Attilát jogerősen egy év felfüggesztett börtönre ítélték.

Szalay Ferenc polgármester beszédet mond a Szolnoki Járási Hivatal új székházának avatásán. Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A Fidesz viszont már nem annyira népszerű Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén, mint a polgármestere. Az EP-választáson csak 43,5 százalékot értek itt el a kormánypártok. 2018-ban pedig a megyeszékhelyek közül itt volt a ötödik leggyengébb a Fidesz, Szolnokon csupán 39 százalékot könyvelhettek el Orbán Viktorék. Ez gyengébb eredmény, mint Miskolcon, és csak kicsivel jobb, mint Tatabányán; azaz bőven lehetne itt keresnivalója az egyesült ellenzéknek.

De ehhez a Jobbik is kell, mert a baloldal nélkülük le van szakadva, viszont a 2018-as választási eredményeket látva, erős kampányt és jelöltet feltételezve, nem kizárt, hogy kikaphatna Szolnokon a Fidesz, ha a teljes ellenzék összeáll.

És akkor kanyarodjunk vissza a csütörtöki sajttájhoz, amin a helyi Jobbik részt vett, annak ellenére, hogy az országos elnökség lukácsista. A központi ukázt azonban nem nyeli le a helyi Jobbik, ezért szembe is kerültek az országos elnökséggel, elég feszült hangulat alakult ki.

Felrobbant a Jobbikban a Lukácsi-bomba

Összegezve: a helyi pártszervezetek a Momentum kivételével Radócz Zoltánt szeretnék indítani, a Momentum, az országos Jobbik vezetésének támogatásával, illetve az MMM pedig Lukácsi Katalint.

Nem tartom szerencsésnek, hogy valaki belső folyamatokat tár a nyilvánosság elé, amíg nincs megállapodás

– mondta Lukácsi Katalin egy hosszabb csend után, amikor vázoltuk neki telefonban a szolnoki polgármesterjelölt-állítás tavaly év vége óta kanyarjait. Majd hozzátette, hogy amennyiben meglesz a megállapodás, közös sajtótájékoztatón jelenti be a Szolnoki Többség az ellenzéki polgármesterjelöltet, azonban ennél többet nem szeretett volna elárulni.

A Szolnoki Többségben ülő politikusok szerint viszont „ez a világ vicce”, mert a Szolnoki Többség nem is tárgyal Lukácsival, hiszen szerintük már kész a megállapodás helyben, csak a Momentumot kell még meggyőzni. Lukácsi Katalin szerint viszont igenis folynak érdemben a tárgyalások, és még egyáltalán nincs Radócz Zoltán jelöltségére ráütve a pecsét. Ezt az álláspontot osztja a Momentum is, ahol úgy látják, hogy az MSZP-s jelölt nem a legjobb, és fenntartásaik vannak vele szemben, de hogy pontosan mi, azt nem árulták el.

Lukácsi Katalin. Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

„Itt akár az önfeloszlatásig is elmehetnek a helyi szervezetek” – mondta Györfi Mihály, a szolnoki MSZP elnöke, arra a felvetésre, mi lenne, ha Lukácsi elindulna. Ezt Galló György, a helyi Jobbik vezetője nem erősítette meg, de azt mondta:

A szolnoki Jobbik csak egy szolnoki születésű és Szolnokon élő jelöltet tud támogatni

– amely leírás ugyebár nem illeszkedik hézagmentesen Lukácsi Katalinra. Arra  felvetésre, hogy emiatt akár fel is oszlathatnák az alapszervezetet azt mondta, hogy „szerinte a Jobbik országos elnöksége bölcs döntést fog hozni”.

Arra nem kaptunk konkrét magyarázatot, hogy a Jobbik elnöksége Budapestről miért látja jobban, hogy Lukácsi Katalin jobb jelölt lenne Szolnokon, mint Radócz Zoltán. Viszont azt a feltételezést hallottuk több felől, hogy a Jobbikban úgy gondolták, hogy ők indítanak majd polgármesterjelöltet Szolnokon – ami az ellenzéknek nyerhető megyeszékhelyek közé tartozik, és a Jobbik is viszonylag erős ezen a vidéken –, és a vezetésnek nem tetszett, hogy a helyiek kifaroltak Csikós Attila mögül, hogy az MSZP-st támogassák. Mint ahogy Csikósnak sem, aki közös egyesületben landolt Lukácsival.

A helyzet érthető is a Jobbik vezetése felől nézve, mert Csikós egyéniben 35,1 százalékot ért el 2018-ban, a győztes fideszes Kállai Márta csak 7 százalékponttal előzte. Lukácsi Katalin mindenesetre annak ellenére ambicionálja a polgármester-jelöltséget Szolnokon hogy saját mozgalmán és a Momentumon kívül nincs helyben támogatója.

Sőt, ellenfelei inkább az ellenzéki pártok helyi szervezetei, mert mindenhonnan azt hallottuk, hogy szerintük több bajt okozott Szolnokon az MMM, mint amennyi hasznot hajtott, ezért a kampányát sem támogatnák. Tehát miközben Márki-Zayék össze akarják boronálni az ellenzéket, Szolnokon egyik fő arcukkal, Lukácsi Katalinnal úgy tűnik, erre minimális esély sem mutatkozik.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu – Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik