Belföld

Magyarország az európai sereghajtó a rák okozta halálokban

Százezer lakosra vetítve Magyarországon a legtöbb, 345 a rákban elhunytak száma az Európai Unióban – derül ki az Eurostat legfrissebb halálozási statisztikáiból, amit a 168 óra ismertetett.

A férfiak majdnem kétszer többen halnak meg rákban, mint a nők, százezer férfira vetítve 478 rák okozta haláleset történik, a nők között ez a szám 262. 

Magyarországon évente 32-33 ezer ember hal meg rákban, ami arányaiban a legrosszabb adat az OECD-országok között. Ezért nagyrészt a túlterhelt, alulfinanszírozott egészségügy a hibás.

400 ezer évet vesz el a rák a magyarok életéből, amiért nagyrészt a túlterhelt, alulfinanszírozott egészségügy a hibás
Magyarországon évente 32-33 ezer ember hal meg rákban, ami arányaiban a legrosszabb adat az OECD-országok között. A kormány szervezett szűrővizsgálatokat tervez, új rákellenes programmal készül.

Az összeurópai léptékben vezető haláloknak számító keringési megbetegedésekből fakadó halálesetek számában is a hatodik helyen állunk, 737 ilyen haláleset jutott százezer emberre. Sokat elárul, egy ebben a mutatóban az EU-hoz csak 2004 után csatlakozott államok foglalják el a rangsor nem épp megtisztelő első felét.

Az összesített statisztikában is borzalmasan teljesít a magyar egészségügy, minden halálozási mutatót összevetve is az ötödik legrosszabbak vagyunk az EU-rangsorban.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik