Belföld

Visszakapja a 200 milliós óvadékot Gyárfás Tamás

Visszakapja a 200 milliós óvadékot a Fenyő János megöletésével gyanúsított Gyárfás Tamás – derül ki abból közleményből, amit a Fővárosi Főügyészség tett közzé a Fenyő-ügy kapcsán.

Fenyő János megölésének ügyében a Fővárosi Főügyészség – Portik Tamás kapcsán – megállapította, hogy a bizonyítékok alapján vádemelésnek lenne helye, azonban a bíróság előtti felelősségre vonás megfelelő módja az ő esetében nem a vádemelés, hanem a perújítási eljárás.

Portik Tamás ellen azért nem lehet vádat emelni, mert már született jogerős ítélet az Aranykéz utcai merénylettel és más bűncselekményekkel összevont ügyben. Azaz ebben az esetben csak perújításnak lehet helye.

Korábban Jozef Rohácot a bíróság több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki jogerősen bűnösnek tettesként, Portikot azonban csak egyrendbeli emberölés felbujtójaként vonta felelősségre. A Fővárosi Főügyészség bizonyíthatónak látja, hogy Portik nemcsak az Aranykéz utcai emberölésben volt felbujtója Rohácnak, hanem a Fenyő-gyilkosságban is, így Portik cselekménye is több emberen elkövetett emberölésnek minősülhet a tettes minősítéséhez igazodva.

Ezért a Fővárosi Főügyészség előterjesztést tesz a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséghez, amely ügyészség hatáskörébe tartozik a perújítási indítvány benyújtása a Fővárosi Ítélőtáblához.

Ez azonban nem érinti a Gyárfás Tamás elleni büntetőeljárást, vele szemben az érdemi ügyészi döntés meghozatala folyamatban van. Gyárfás a legenyhébb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt többször is járt külföldön, ahonnan mindig visszatért, ezért a Fővárosi Főügyészség nem látta indokoltnak a kényszerintézkedés meghosszabbítását, és intézkedett arról is, hogy a sportvezető visszakapja a korábban befizetett 200 milliós óvadékot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik