Belföld

Idénymunkások keltettek riadalmat Gyomaendrődön

Záporoztak a bejelentések a városszéli gyártelepen látott „idegenekről”.

Rendkívüli sajtótájékoztatón nyugtatta a helyieket Gyomaendrőd polgármestere, miután már napok óta záporoznak a lakossági bejelentések arról, hogy idegeneket láttak egy városszéli elhagyott gyártelepen – írja a hvg.hu.

Toldi Balázs közölte: az „idegenek” idénymunkások, akiket egy agrárvállalkozó fogadott fel kukoricacímerezésre, és a gyártelepen vannak elszállásolva. Elmondta: több szakigazgatási szerv is tartott ellenőrzést, ezek eredményét még nem ismeri, mindenesetre azokkal szemben, akik uniós tagállamból érkeztek, nem lehet intézkedni a szabad munkavállalás miatt. Annyit megjegyzett, hogy a szálláshellyel kapcsolatban akár találhatnak is kivetnivalót a hatóságok; ha így lesz, akkor intézkedni fognak, hogy máshol helyezzék el a külföldi napszámosokat.

A portál megjegyzi: az elmúlt években jelentősen nőtt a külföldi munkavállalók száma Magyarországon, és sokukat méltatlan körülmények között szállásolják el. Tavaly már hatvanezer külföldi jött hazánkba munkavállalás céljából, de a valójában itt tartózkodók többen is lehetnek. (Illusztráció: MTVA / Oláh Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik