Belföld

Harc a menstruációs szegénység ellen

Az MSZP határozati javaslata hívja fel a „családbarát” kormány figyelmét több százezer szegénységben élő magyar lány, nő problémájára.

Az MSZP három képviselője (Gurmai Zita, Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes) határozati javaslatot nyújtott be a  menstruációs szegénység ellen.

A kormánynak szeptember 30-áig kellene megvizsgálnia, hogy a menstruációval kapcsolatos higiéniai termékeknél mennyivel lehet csökkenteni az általános forgalmi adót, vagy más módon olcsóbbá tenni azokat. Szeretnék, ha a kormány megvizsgálná, miként lehetne biztosítani – akár a család- és gyermekjóléti szolgálatok, védőnők közreműködésével – a szegénységben élő lányok és nők számára, hogy hozzájussanak a számukra szükséges higiéniai termékekhez, amit anyagi helyzetük miatt nem tudnak beszerezni.
Az ellenzéki politikusok egyebek mellett emlékeztetnek rá, hogy a becslések szerint a magyar nők 30 százalékát érintheti a menstruációs szegénység.

A súlyos problémát jelenleg csak civilek próbálják orvosolni.

A zokni a betét, a zsepigombóc pedig a tampon a rászoruló nőknek
Magyarországon a nők harminc százalékát érintheti a menstruációs szegénység, és egyáltalán nem csak szegény falvakban fordul elő.

A szocialisták felidézik, hogy miközben több ország csökkentette, eltörölte a higiéniai termékek adóját, illetve diákoknak ingyenessé tették azokat, Magyarországon a női higiéniai termékek áfája az egyik legmagasabb az EU-ban.

A három képviselő az MSZP nevében azért nyújtotta be az országgyűlési határozati javaslatot, hogy felhívják a „családbarát” kormány figyelmét a több százezer szegénységben élő lányt és
nőt érintő problémára.

Oscart nyert egy film a menstruációról, mert még mindig több millió nőnek nem jut betétre
Oscart nyert egy felemelő dokumentumfilm – ez nem nagy dolog. Az azonban igen, hogy ez a film a menstruációról szól. És nem csak filmként hihetetlen történet.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik