Belföld

A rendőrjárőrök negyede hiányzik Budapesten

Háromszáz állást nem tud betölteni a BRFK, átszervezésekkel enyhítik a létszámhiányt.

Több mint háromszáz betöltetlen rendőrjárőri, járőrvezetői és járőrparancsnoki státusz van Budapesten – derül ki abból a válaszból, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság közérdekű adatigénylésünkre adott. A BRFK kimutatása szerint a kerületekben összesen 1223 ilyen státusz van rendszeresítve, a betöltött álláshelyek száma azonban csak 920, vagyis

a teljes létszámhoz 303 dolgozó hiányzik.

A válasz alapján a 25 százalékos létszámhiányt helyettesítésekkel igyekeznek megoldani. Ez azt jelenti, hogy a körzeti megbízottak, a BRFK Rendészeti Szervek Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Főosztályának munkatársai, valamint megerősítő erőként a Készenléti Rendőrség tagjai is rendszeresen ellátnak járőri feladatokat.

Mindössze két olyan kerület van – Erzsébetváros és a XVII. kerület, Rákosmente –, ahonnan csak öt járőr hiányzik, és arányosan is a bulinegyednek otthont adó VII. kerületben a legjobb a helyzet: a járőri állások 91%-a van betöltve. Ezen kívül még a II. kerületben és Kőbányán éri el a feltöltöttség a 85%-ot.

Százalékosan nézve a Várnegyedben, azaz az I. kerületben a legrosszabb a helyzet: 28 helyett 17 rendőr látja el a járőrfeladatokat, vagyis 40 százalékos a hiány. Nem sokkal szebb a kép Teréz- és Józsefvárosban (64%-os feltöltöttség), a Hegyvidéken (62%) és Angyalföldön sem (65%), ezekből a kerületekből a járőrök harmada hiányzik nagyjából.

Csak a számokat nézve pedig a VIII. kerületből hiányzik a legtöbb járőr, 33, mivel a 93 státuszból csak 60-at tudnak betölteni.

Az alábbi térképen kerületi bontásban mutatjuk meg a rendszeresített és a betöltött státuszok számát, valamint a hiányzó rendőrjárőrökét.

A létszámhiánynak elsősorban az alacsony fizetés az oka. A járőrvezetők jelentős részének a fizetése 160-180 ezer forint körül mozog, de akik 15-25 éve vannak a pályán, azok sem visznek haza többet 210-230 ezer forintnál. Egy kezdő járőr 130-145 ezer forint körül keres, ezért sokan szinte azonnal más állást keresnek rendészeti tanulmányaik elvégzése után.

A Népszava ráadásul arról írt a napokban, hogy öt év alatt majdnem a negyedére esett vissza az ország négy rendészeti szakközépiskolájába jelentkezők száma. Míg 2014-ben 3060-an, 2018-ban már csak 1715-en jelentkeztek, az idén pedig alig 880-an érezték vonzónak a rendészeti képzést, vagyis a csökkenés egy év alatt is majdnem 50 százalékos. A 880 ráadásul a jelentkezők száma, és a tapasztalatok szerint sokan meg sem jelennek a felvételi vizsgákon, akik pedig mégis, azoknak a harminc százaléka az első körben kihullik az alkalmassági vizsgákon.

A rendőröktől nem merték elvenni a túlórát, de fizetni sem akarják
Két éve összejöhetett a túlórákból a 13., 14. havi fizetés a rendőröknek, a kormány ki is akarta vezeti a drága túlszolgálati rendszert, de féltek, hogy az alacsony fizetések miatt leszerelési hullámot indítanának el. A túlszolgálat tehát marad, ám a 24.hu úgy tudja, arra törekednek majd a megyei kapitányságok, hogy a lehető legalacsonyabb szintre szorítsák vissza a fizetett túlórák arányát.

Kiemelt kép: Járőröző rendőrök Budapesten, a Keleti pályaudvar előtt. MTI Fotó: Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik