Belföld

Az oroszokon múlik, lehet-e klíma a 3-as metrón

Ha a hozzájárulásuk nélkül szerelnék be, ugrana a 30 éves garancia.

Lényegében a 3-as metró szerelvényeinek orosz gyártóján múlik, hogy lehet-e klímaberendezés a járműveken – ez derül ki Tarlós István kedd esti nyilatkozatából. Mint a Magyar Narancs kiszúrta, a főpolgármester a Hír TV-ben arról beszélt: az anyagi és technikai feltételek adottak, egy jogi kérdés nyitott még.

Mint hétfőn megírtuk, a főpolgármesteri hivatal sajtóközleményt adott ki arról, hogy a BKV felvette a kapcsolatot egy céggel a metrószerelvények klimatizálása érdekében. A tévéinterjúban Tarlós elárulta: hatmilliárd forintot pereltek vissza az Alstomtól, és találtak külföldi cégeket, amelyek képesek kis méretű és súlyú légkondicionáló berendezéseket gyártani, amit az orosz szerelvények elbírnának.

A nyitott kérdés az, hogy a szerelvényeket gyártó-felújító orosz cégnek hozzá kell járulnia a berendezések beépítéséhez annak érdekében, hogy az általuk vállalt 30 éves garancia ne vesszen el – mondta a főpolgármester, aki azt reméli, hogy az oroszok nem állítanak akadályt a beszerelés elé.

Két hónapja a BKV még sufnituningnak tűnő módszerrel próbált javítani a szovjet-orosz metrókocsik szellőzésén: a társaság olyan „kiegészítő vezérlőegység” fejlesztésére és gyártására írt ki közbeszerzést, amivel meg lehet növelni a járművekbe szerelt ventilátorok fordulatszámát. (Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik