Belföld

Karácsony: amit Gulyás cáfol, „az nagy valószínűséggel bekövetkezik”

Az ellenzéknek reális esélye van, ha a budapestiek kimondják, a főváros nem Orbán Viktor játszótere.

A Klubrádiónak Karácsony Gergely azt mondta, az általa javasolt Budapesti Tudományos Akadémia alkalmas lehet az uniós támogatások lehívására, amelyeknél kifejezetten előny, ha egy város vesz részt benne. Olyan pályázatokra gondolt, amelyek a klímaváltozás, a szegregáció elleni politika kialakítását segítik.

A kutatóintézetek államosítása után ez nem pótolja az akadémiai funkciót, de Budapest révén tudományos és innovációs területen bizonyos EU-pályázatoknál javít az esélyeiken.

A Párbeszéd társelnöke az Index cikkéről, amely szerint Tarlós István győzelme után Orbán Viktor újra alkotmányt módosít, azt mondta, hiába cáfolt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  Szerinte amit Gulyás Gergely cáfol,

az nagy valószínűséggel bekövetkezik.

Emlékeztetett rá, a tárcavezető néhány hete még a kormányhivatali létszámhiányt sem ismerte el, egyébként pedig – tette hozzá – maga a kormányfő is elmondta már, hogy idejét érzi a felülvizsgálatnak.

Ha Tarlós nyer, Orbán 10-15 ponton átírja az alkotmányt
A miniszterelnök tovább korlátozhatja a munkavállalói jogokat.

Karácsony Gergely szerint az Alaptörvényt egyre inkább úgy módosítják, hogy szűkítse az állampolgárok szabadságát.

Az ellenzéki összefogásról azt mondta, néhány nap múlva azokban a kerületekben is meglesz a megoldás, ahol gond a polgármester-jelöltek kiválasztása.

2006 óta nem volt ilyen jelentőségű önkormányzati választás, az ellenzéknek pedig van reális esélye. A kampányra a Fidesznek tízszer annyi pénze lesz, mint nekik, ő mégis a kis összegű adományok gyűjtésében hisz. Nem szeretné, ha bármelyik gazdasági lobbi befektetésnek tekintené a választást.

Mint mondta, van nagypolitikai tétje a főpolgármester-választásnak, de inkább annak van jelentősége, hogy az egyre több szabadságától, pénzétől, lehetőségétől megfosztott Budapest polgárai a sarkukra állnak-e, és kimondják, hogy a főváros nem  Orbán Viktor játszótere, politikai terepasztala.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik