Közélet

Ha Tarlós nyer, Orbán 10-15 ponton átírja az alkotmányt

Bár a kormánypárt politikusai egy éve nem beszélnek nyilvánosan az alkotmányrevízióról, Szájer József vezetésével szűk körében folyamatosan zajlik az Alaptörvény felülvizsgálata. Orbán Viktor 10-15 témakörben jelentős változásokat szeretne, a miniszterelnök elképzelései olyannyira kiforrottak, hogy konkrét szövegvázlatokat is írt már – értesült fideszes forrásokból az Index.

A lap úgy tudja, hogy a kormányfő tervei szerint módosulhatnak a munkavállalók és a munkaadók viszonyát szabályozó részek, méghozzá a munkaadók javára, valamint Orbán szeretné, ha az Alaptörvény kimondaná, hogy azonos nemű párok semmilyen körülmények között ne fogadhassanak örökbe gyereket. Mint írják: az alkotmányrevízió eddig megismert irányából egyértelmű, hogy Orbán tovább lépne a rendszerépítésben a még centralizáltabb hatalomgyakorlás felé.

Információik szerint Orbánnak Arthur Finkelstein halála óta nincs intellektuális partnere a kormányzás irányát illetően. Úgy tudják: ha Tarlós István nyer Budapesten, akkor Orbán Viktor belevág az alkotmánymódosításba, ha veszít, akkor ennek az esélye minimálisra csökken.

Ha Tarlós kikap, akkor megtörik Orbán varázsa, a kormányzati cselekvés első számú forrása pedig a varázs, a mi vagyunk a győztesek érzés

– mondta a lap egyik magas rangú fideszes beszélgetőpartnere.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik