Belföld

Csaló kamutábornokokat buktattak le a rendőrök

Egyikük 600 millióval vert át embereket, a másiknál még nem tudni, mekkora kárt okozott, de a Világbank alelnökének is kiadta magát.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján februárban csalás gyanúja miatt indított eljárást H. A. 43 éves mezőfalvai lakos ellen. A férfi rendőr altábornagynak adta ki magát, azt állította, magas szintű kapcsolataival nagy üzletek elnyerésében tud segíteni.

A pályázatokkal kapcsolatos ügyintézésért, sikerdíj előlegként és más jogcímeken 2017-ben és 2018-ban összesen mintegy 600 millió forintot vett át – sértettenként 8 millió és 400 millió forint közötti értékben – ténylegesen azonban semmilyen tevékenységet nem végzett.

A nyomozók lefoglaltak többek között egy luxusautót, zár alá vettek egy ingatlant.

A férfi a korábbi bűncselekménye miatt elrendelt reintegrációs őrizetből megszökött, ellene május 21-én a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság adott ki elfogatóparancsot.

A másik csalót szintén az NVSZ feljelentése alapján a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberei fogták el. Az 53 éves, budapesti N. Csaba az Alkotmányvédelmi Hivatal dandártábornokának, a Világbank alelnökének és jogásznak adta ki magát.

A férfi egy Pest megyei település polgármestere megbízásából pályázatok, egyéb hivatalos ügyek intézésében járt el, nemlétező jogi doktori címet használva írt beadványokat. Ezért többször kért pénzt, az összeg nagyságát a további nyomozás fogja tisztázni. A férfit zugírászat gyanúja miatt a Pest megyei nyomozók május 30-án kihallgatták, a gyanúsított beismerő vallomást tett.

Kiemelt kép: police.hu  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik