Belföld

Veronai busztragédia: tisztázni akarja az ügyészség az olasz hatóságokkal, hogy ki vezette a buszt

Tisztázni akarja a magyar ügyészség az olasz hatóságokkal, hogy melyik sofőr vezette a buszt akkor, amikor történt a 17 halálos áldozatot követelő veronai busztragédia. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes szóvivője, Négyessyné Bodó Marianna megkeresésünkre azt mondta, hogy a magyar ügyészség európai nyomozási határozatot bocsátott ki márciusban az illetékes olasz hatóságokhoz annak a tisztázása érdekében, hogy ki vezette a buszt a baleset pillanatában, választ azonban mind a mai napig nem kaptak.

Erről az európai nyomozási határozatról annyit érdemes tudni, hogy ez egy bűnügyi jogsegély forma az ügyészségek és a hatóságok között, tehát ennek a segítségével szokták az uniós tagállamok ügyészségei, bíróságai megkeresni egymást, hogy beszerezzenek különböző iratokat, vagy gyanúsítotti kihallgatásokat. Ennek általában három-négy hónap az átfutási ideje, azaz az olasz hatóságok, ha nem is kapkodják el a dolgot, egyelőre nem késtek el semmivel.

A magyar ügyészség elsősorban arra az orvosi szakvéleményre kíváncsi, amit V. János ügyvédei nyújtottak be az olasz bíróságra pár hónappal ezelőtt. A Bors által korábban közölt szakvéleményben az szerepel, hogy V. János testén nem voltak kormánytól eredő sérülések, vagyis ez azt jelentheti, hogy a baleset időpontjában nem ő ült a volán mögött.

A magyarországi nyomozást továbbra is a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja. A hazai büntetőeljárásban a buszsofőr háziorvosán kívül eddig senki mást nem hallgattak ki gyanúsítottként. Őt azért vonták felelősségre, mert a megalapozott gyanú szerint tudott a buszsofőr alvászavaráról, mégsem tett semmit.

A háziorvos panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen, de ezt a Kecskeméti Járási Ügyészség még januárban elutasította. A háziorvos azóta írásbeli vallomást tett, amelyben tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik