Belföld

Centiméterről centiméterre átvizsgálják a Hableányt

Zárt helyiségben vizsgálják tovább a május 29-i balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót, amely kedd délután érkezett meg a csepeli szabadkikötőbe - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az M1 beszámolója szerint jelenleg centiméterről centiméterre vizsgálják át a hajót az ügyészség munkatársai, a rendőrségi helyszínelők és a hajózási szakemberek.

A vizsgálat során a többi között azt próbálják kideríteni, hogy a Hableány sérüléseit a folyómederhez ütközés vagy a Viking Sigyn szállodahajó okozta.

A Hableány roncsát hosszú órák kemény munkájával emelték ki kedden a Dunában, majd a Clark Ádám daruval segítségével az uszályra helyezték, 16 óra körül pedig elindultak vele a csepeli kikötőbe, ahová 18 óra magasságában érkeztek meg.

A mentőcsapatok reggel hat óra után kezdték meg a kiemelést, az előkészületi munkák után viszonylag hamar sikerült a roncs egy részét a víz fölé emelni, utána viszont a könnyebb kiemelés érdekében órákig szivattyúzták ki a vizet a hajó testéből. Négy holttestet emeltek ki a hajótestből, köztük egy kislányt és az édesanyját, előbbit utóbbi karjaiban, illetve valószínűleg a hajó kapitányát. További négy holttestet még keresnek a mentőcsapatok.

Egy ipari búvár arról beszélt az RTL Klub Híradójának, számított rá a munka során, hogy az általa betört ablakon kiúszhat egy holttest.

3 percben a Hableány kiemelése
Így sikerült a hajót a Clark Ádám daruval az uszályra emelni.

A nyomozásnak egy gyanúsítottja van, a Viking Sigyn ukrán állampolgárságú kapitánya, aki adatokat törölt a telefonjáról a baleset után. Magyar György, a matróz családjának jogi képviselője lapunk megkeresésére úgy fogalmazott, addig ülnek a rendőrségen, amíg át nem adják nekik az előzetes szakértői véleményeket.

A dél-koreai kormányfő levélben mondott köszönetet Orbán Viktornak és a magyar kormánynak a támogatásért és az együttműködéséért.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ osztályvezetője a 24.hu-nak korábban elmondta, hogy nagy kő esett le a szívéről a kiemelés után:

Tudtuk, hogy számunkra az igazi felemelő pillanat lesz, amikor a roncs az uszályon koppan. Sikerült ezt a sokrétű munkát igénylő feladatot a sok tapasztalt munkatárssal, búvárral és szakemberrel végrehajtanunk. Mindenki nagyon komoly munkát végzett, hogy ez sikerüljön.

A rendőrség közölte, a Viking Sigyn távozására kiadott engedély jogszerű és szakszerű volt, az semmilyen negatív hatást nem gyakorolt a további eljárás menetére.

Egy dél-koreai tévé szerint bizonyítékokat tüntettek el a Viking Sigyn hajóról
A stáb még Bécsben vette szemügyre a szállodahajót.

A Hableány sétahajó 13 nappal ezelőtt, május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, négy embert még keresnek.

Legfrissebb cikkeinket ide kattintva találja a dunai hajóbalesettel kapcsolatban.

Kiemelt kép:Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik