Belföld

Már nem Schmidt Mária irányítja a Sorsok Háza projektet

Schmidt Mária már nincs benne a Sorsok Háza projektben, a hírt Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Jerusalem Postnak megerősítette – írja az Index. A holokausztmúzeum kiállításának megtervezésével a jeruzsálemi Jad Vasem volt vezetőjét bízták meg, aki azt ígéri, nem hallgatják el a magyar felelősséget sem.

 Yitzhak Mais a Sorsok Háza előkészítő munkáinak vezetésével megbízott izraeli történész a Jerusalem Postnak azt nyilatkozta:

Korábban azt mondták, hogy megkísérlik úgy ábrázolni a magyar holokausztot, mintha az kizárólag 1944 márciusa után, a náci megszállás után kezdődött volna. Biztosíthatom, hogy az új dokumentumokban teljesen világos, hogy hogy nincs ilyen kísérlet.

A 7,5 milliárd forintért létrehozott múzeum a holokauszt áldozatainak és az embermentőknek állít emléket. Korábban többen, köztük a Mazsihisz is aggódott amiatt, hogy Schmidt Mária irányításával a magyar hatóságok felelősségét mentegető kiállítás jön létre, a tanácsadó testületből pedig kiváltak nemzetközi tekintélyű szervezetek.

Idén sem nyit meg a Sorsok Háza
Új koncepció formálódik, amelynek már nem Schmidt Mária a gazdája – írja a Népszava.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik