Közélet

Idén sem nyit meg a Sorsok Háza

A Népszava több olyan történésszel és kutatóval beszélt, aki részt vesz a Sorsok Háza koncepciójának kidolgozásában. Szerintük a kormány terveitől eltérően 2019-ben sem fog megnyitni a központ.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija is azt mondta a lapnak, nehezen tudja elképzelni, hogy ebben az évben megnyílik a Sorsok Háza:

A magyar kormány, csakúgy, mint a projekt kialakításában részt vevő többi szereplő célja, hogy egy a ma nyelvén szóló, széles rétegeket megszólító, intellektuálisan és emocionálisan egyaránt megérintő és hiteles kiállítási anyag jöjjön létre. Ennek a kidolgozása időt igényel

– mondta a rabbi.

A lap szerint 2-3 évet is igénybe vehet, mire sikerül kidolgozni a központ általánosan elfogadott koncepcióját. A Népszava úgy tudja, Magyarországra jött és Köves Slomóval a Sorsok Házáról tárgyalt Paul Shapiro, a washingtoni Holokauszt Múzeum képviselője. A lap úgy fogalmaz:

a látogatás arra enged következtetni, hogy új koncepció formálódik, amelynek már nem Schmidt Mária a gazdája.

A Sorsok Házát a kormány a Köves Slomó vezető rabbi által irányított Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel és a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal együttműködve alakítja ki – mondta tavaly szeptemberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

A 7,5 milliárd forintért létrehozott múzeum a holokauszt áldozatainak és az embermentőknek állít emléket. Ám többen, köztük a Mazsihisz is aggódott amiatt, hogy Schmidt Mária irányításával a magyar hatóságok felelősségét mentegető kiállítás jön létre, a tanácsadó testületből pedig kiváltak nemzetközi tekintélyű szervezetek.

Lázár János, korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015-ben a Mazsihisz tiltakozására állíttatta le a beruházást, és közölte, hogy a Sorsok Háza akkor fog megvalósulni, amikor annak tartalmát a magyarországi zsidó közösségek támogatni tudják. Schmidt és Lázár ezután egymást okolták a patthelyzet miatt.

Négy éve húzódó kormányzati vizsgálat blokkolhatja a Sorsok Háza megnyitását
Még Lázár János volt miniszter utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt a „tanácsadás keretében” végzett vizsgálatra.

Kiemelt kép: Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik