Belföld

Kiderült, Orbán Viktor az irodalomhoz is ért

A kormányfő maga ambicionálta, hogy a PIM főigazgatója fordítsa más irányba a magyar irodalom szekerét.

A Klubrádióban Demeter Szilárd azt mondta, Orbán Viktor már ismerte a terveit a Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM), és ezek alapján ösztönözte, vesse bele magát a munkába. Az intézmény főigazgatója úgy fogalmazott: a miniszterelnök azt kérte, hogy

110 százalékkal vesse bele magát ebbe a munkába, mert úgy látta, hogy ő az, aki új irányba tudja fordítani a magyar irodalom és ezáltal a magyar kultúra szekerét.

Demeter, aki korábban a Századvég elemzőjeként, előtte pedig Tőkés László mellett dolgozott az Európai Parlamentben, azt mondta: nem ideológiai alapon akarja új irányba fordítani azt a bizonyos szekeret.

Szó sincs arról, hogy itt turulmadaras könyveket kellene kiadni.

Szerinte nemzeti író az, aki magyar olvasónak ír, és támogatandó, ha ezt magas színvonalon műveli. Az irodalomnak ugyanakkor van irodalmon túli feladata, a múzeumnak igenis politizálnia kell.  Mint mondta, arra a „kultúrkampfra” gondol, amit most vívnak a nemzeti kultúrák a globalizáció és azzal az „ideológiai őrület” ellen, amely egyre erőszakosabban kezd teret hódítani.

Korábban a hvg.hu írta meg, hogy Kásler Miklós a múzeumot nemzeti jelentőségű irodalmi erőközponttá fejlesztené és pénzelné a „magyar érdekeket szem előtt tartó” újságírókat.

Előzőleg kiderült, hogy Orbán Viktor döntött a 3,5 milliárdos Renoir-festmény megvásárlásáról is.  A kormányfő egykori barátja, Gyurgyák János eszmetörténész a minap éppen azt elemezte, milyen veszélyei vannak annak is, hogy a jelenlegi fokozott centralizációban mindenről a kormányfő dönt.

Az Orbán–Simicska-rendszer hét hübrisze
Gyurgyák János esszét írt a magyar elit „elcecíliásodásáról” az Orbán–Simicska-rendszer egyéb tüneteiről. 

 

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik