Közélet

Orbán döntött a 3,5 milliárdos aktról is

Baán László elárulta, mivel győzte meg a kormányfőt. Hasonló nagyvonalúságot várna az újonnan meggazdagodott elittől is.

A Klubrádióban a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a nemrég megvásárolt Renoir-kép kapcsán azt mondta, reméli, a következő években nemcsak az államra, hanem a tehetős polgárokra is számíthatnak hasonló műalkotások beszerzésénél. Baán László közölte, lesz a tarsolyában olyan kép, amire költhet majd az újonnan módossá vált elit.

A miniszteri biztos emlékeztetett rá, ennek komoly hagyománya van, hiszen egykor a tehetős polgárság feladatának tekintette a nemzeti művészeti gyűjtemény gyarapítását. Így sikerült jelentős nemzeti kincset felhalmozni. Ez vehet, nagyjából száz év után, új lendületet a Fekvő női akt című festmény megvásárlásával, még állami forrásból.

Baán László elárulta, Orbán Viktort is hasonló érvekkel, vagyis a nemzeti kulturális vagyon gyarapításának jelentőségével győzte meg arról, hogy érdemes 3,5 milliárd forintot elkölteni ilyen célra. A Renoir-képnél érvelését egy reprodukcióval illusztrálta a kormányfőnek.

A főigazgató azt reméli, többségben vannak azok, akiknek az ilyen tárgyak megőrzése, gyarapítása magától értetődő. A kultúrát szerető embereknek mindegy, ki és mi alapján támogatja az ügyet. Szerinte minden érv, ami emellett szól, és minden politikus – legyen jobb- vagy baloldali –, aki hajlandó kiállni ezért, az sokat ér a kultúra világának.

Baán László korábban az InfoRádióban tette egyértelművé, hogy a 3,5 milliárd forint nemzetközi összevetésben egyáltalán nem volt sok Pierre-Auguste Renoir festményéért, ami valódi remekmű, az eddigi főműhiányos múzeumban pedig a bemutatása komoly idegenforgalmat generál majd.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik