Belföld

Papíron szép a hazatérő magyarok száma, de az igazságtól távol áll

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott Statisztikai Tükör című kiadványában arról írt, hosszú évek óta először fordult elő 2018-ban, hogy több Magyarországon született ember tért haza, mint ahányan elvándoroltak.

A Népszava most arról ír, a KSH a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai, a Belügyminisztérium személyiadat- és lakcímnyilvántartása, valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő TAJ-nyilvántartása alapján számította ki, hogy tavaly 20 ezer korábban kivándorolt magyar állampolgár tért vissza.

Katona Tamás, a KSH volt elnöke szerint ezzel módszertani problémák vannak.

A hivatal ugyanis csak azt tekinti kivándorlónak, aki leadja a TAJ kártyáját, mondván, hogy más országban fizeti a járulékokat, de a napi gyakorlatban ezt nagyon kevesen teszik meg. 

A lap szerint a külföldön munkát vállalók egy része fizeti a minimális egészségügyi hozzájárulást és hazajár, ha orvoshoz, főleg ha fogorvoshoz kell mennie. Mások nem is fizetnek, csak maguknál tartják a kártyát és a magyarországi magánellátásban keresik a gyógyulást, mert az még mindig olcsóbb, mint a kinti gyógykezelések.

Szabó László, a Londoni Magyarok Közösségének ügyvezetője arról beszélt, tapasztalati alapon azt tartja jellemzőnek az angol fővárosban élők 40 százalékára, hogy megtartják a TAJ kártyát, vagyis ennyi magyar munkavállalóról azt sem tudja a hazai statisztika, hogy eltávozott az országból.

Bajok vannak a néhány éves kinti munkavállalás után visszaköltözők létszámának meghatározásakor is. Katona Tamás elmondta, nemcsak a tényleg hazaköltözőket tekinti hazatérőnek a statisztika, hanem azt a Romániában élő magyart is, aki származása jogán magyar állampolgárságot kapott és bejelentkezett egy itteni lakcímre, vagy azokat az ukrán állampolgárokat is, akik a keleti határ mentén tömegesen jelentkeztek be épp a tavalyi választás előtt néhány faluba, hogy szavazhassanak.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik