Belföld

Helyes válasz volt az érettségin mértékadónak és megbízhatatlannak is nevezni az Origót

Szerdán mozgóképkultúra és médiaismeretből is érettségiztek a diákok, a 444 egyik olvasója szúrt ki egy érdekes részletet a középszintű feladatsor javítási útmutatójában.

Az egyik feladatban ugyanis négy „hírportálnak” nevezett weboldal címlapjáról mutattak egy-egy képet a diákoknak (ezek között szerepelt egyébként a Hírcsárda és a Mindenegyben is, amiket hírportálnak erős túlzás lenne hívni, hiszen előbbi egy álhírportál, utóbbi pedig lopott cikkeket és áltudományos írásokat közöl).

Az érettségizők feladata az volt, hogy azonosítsanak három eszközt, amikkel az oldalak a kattintások számát próbálják maximalizálni, illetve azt is meg kellett állapítaniuk, a felsoroltak közül melyik mértékadó, melyik ál- és melyik megbízhatatlan vagy torzító.

A megoldókulcsban az szerepel, hogy az Origo és 24 esetében a helyes válasz a „mértékadó”, mivel „a hírrel kapcsolatos alapvető elvárásoknak megfelelnek”. A lényeg ezt követően jön:

Amennyiben a vizsgázó az Origót a megbízhatatlan hírportálok közé sorolja és válaszát azzal indokolja, hogy a tulajdonosi kör erős befolyása miatt a portál ma már nem tekinthető mértékadónak, a válasz elfogadható.

Itt látható a vonatkozó rész a megoldókulcsból:

Forrás: Oktatási Hivatal

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik