Belföld

A diákok terhelését csökkentenék egy kicsit

A tanárokét később. Az egykori 22 órájuk ideális, de nem reális - mondta a KK elnöke.

Várhatóan több lépcsőben vezetik be az új Nemzeti alaptantervet (NAT) — írja a Magyar Nemzet. Első és ötödik évfolyamon jövőre, a kilencedikeseknél 2021-ben, 2022-től felmenő rendszerben a többi évfolyamon. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KK) elnöke a Nemzeti Pedagógus Kar budapesti szervezetének szakmai napján elmondta: csökken a diákok óraszáma, de nem jelentősen.

Az egyes tantárgyakhoz nem kötelező óraszámot rendelnének, hanem maximumokat. Kevesebb idő alatt meg lehet tanítani az előírt tartalmat, de nem lehet az előírt óraszám fölé menni. Hajnal Gabriella azt mondta, fő céljuk, hogy a követelményt ne az elitiskolákra szabják, hanem az átlagosakra.

Személyes véleménye, hogy sokkal kevesebb tanóra kellene, mint most, heti 30 fölé a gimnáziumokban sem lenne szabad menni, de drasztikus csökkentés egy lépésben nem megoldható.

Ő annak lenne a híve, hogy az 5–6. évfolyamhoz hasonlóan 7. és 8. osztályban is komplex természettudomány óra legyen biológia, fizika, kémia helyett, szerinte ez a tanárhiányt is enyhítené.

A minisztériumi egyeztetéseken szó van a pedagógusok kötelező óraszámáról. Azt mondta, a tanári szakszervezetek által követelt korábbi rendszer visszaállítása (heti 22 tanóra) valóban ideális lenne, de elérhetetlen. Ő azt javasolja, amíg nem nyúlnak a NAT-hoz, ne változtassanak. Ha a tanulók óraszáma csökken, lejjebb vihető a tanároké is. A tárcának több javaslata is van a pedagógusbérek emelésére, ő a fiatalokat támogatná elsősorban, hogy a pályán maradjanak.

Sztrájkolna az ország legnagyobb általános iskolájának tantestülete
Támogatják a május 29-i munkabeszüntetést.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik