Belföld

Halottat játszottak a Kossuth téren, hogy felhívják a figyelmet a klímakatasztrófára

Aktivisták „die-in” akcióval hívják fel a figyelmet a klímavészhelyzetre és a tömeges fajkihalások veszélyeire. A Fridays for Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország a fővárosi Országház előtt szimbolikus „behalással” üzeni a döntéshozóknak: CSELEKEDNI KELL!

– írta Facebookon a Greenpeace Magyarország ahhoz a videóhoz, amelyet a pénteki demonstrációról közöltek. A „tömeges behalással” a május 24-én induló világméretű klímasztrájkra hívták fel a figyelmet.

Az Extinction Rebellion mozgalomról részletes cikket is írtunk: a mozgalmat Nagy-Britanniában csaknem száz tudós nyilatkozata hívta életre tavaly októberben. Ebben azt írták, hogy kormányuk megszegte a társadalmi szerződést, amelynek értelmében meg kellene védenie polgárait, és biztosítani a következő generációk jövőjét. Mindezt pedig azzal követte el, hogy nem hajlandó beismerni: egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón fenntarthatatlan a véget nem érő gazdasági növekedés, ehelyett felelőtlenül hirdeti a fogyasztói társadalmat, a szabad piacot, és hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedéséhez.

Ezren vitették el magukat a rendőrökkel, hogy felhívják a figyelmet az ökológiai vészhelyzetre
Budapesten is demonstrálni fog a radikális követeléseket megfogalmazó Extinction Rebellion mozgalom.

Az Extinction Rebellion célja, hogy erőszakmentes polgári engedetlenséggel érje el az ökológiai összeomlás elkerülését. A világméretűvé hízó mozgalom Nagy-Britanniában a legerősebb, de egyre több országban – így Magyarországon is – jelen vannak.

A legutóbbi globális klímasztrájkon világszerte másfél millióan mentek az utcára, azt követelve a döntéshozóktól: vegyék komolyan a klímavészhelyzetet és cselekedjenek azonnal. Magyarországon Budapesten kívül Győrben, Szegeden, Debrecenben, Pécsen, Szekszárdon és Miskolcon is tartanak demonstrációt május 24-én.

Kiemelt kép: Dörgő Zsuzsi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik