Videó

Évek óta száguldoznak, most meghalt egy 18 éves lány, mégis megy a hárítás

Forrong Cegléd, egy 18 éves lány halt meg húsvét előtt a belvárosban, elütötte egy gyorsan hajtó BMW-s. Helyiek hiába könyörögtek a városvezetésnek és a rendőrségnek, hogy az évek óta zajló száguldozásnak vessen véget, érdemi intézkedések mégsem történtek.

Óriási a felháborodás a ceglédiek között egy a húsvét előtti éjszakán történt tragédia miatt. A belvárosban, az egyik fő utcán április 20-án éjfél előtt pár perccel egy BMW-s elütött két fiatalt, akik egy – amúgy jól kivilágított – útkereszteződésnél keltek át az úton. A helyszínelési felfestések és helyiek elmondása alapján az egyik elgázolt, egy 18 éves lány 30-40 métert repülhetett, és szörnyethalt, barátja többszörös töréseket és belső zúzódásokat szenvedett. A gázoló egy 22 éves, szintén helyi férfi, akinek apjával közös biztonsági, vagyonvédelmi cége van, helyiek elmondása szerint gyakori szereplője az esti-éjszakai száguldozásoknak a városban. Azt is hallottuk, hogy az életben maradt sérült és a gázoló egy csapatban fociztak, az áldozat és az autó egyik utasa pedig osztálytársak voltak.

A két és fél héttel ezelőtt történt tragédia helyszínén még mindig ott van az áldozat fotója, mellette egy hozzá intézett vers, a fa körül mécsesek. Fotó: Zsótér Indi Dániel/24.hu

Ismer olyat, aki a baleset közelében volt? A gázolóról tud hasznos információval szolgálni? Kérjük, írjon a cikk szerzőjének: roland.baksa@24.hu . Adatait, információját bizalmasan kezeljünk. Köszönjük.

Különösen azért vannak sokan feldúlva a 40 ezres Pest megyei városban, mert évek óta megy arrafelé a száguldozás – hiába van a baleset melletti következő utcában a rendőrség épülete –, egy éve környékbeliek között aláírásgyűjtés is volt, átadták a petíciót a helyi rendőrkapitánynak és a polgármesternek, kérve őket, hogy fékezzék meg az életveszélyes gyorshajtást. Noha Takáts László fideszes polgármester akkor azt ígérte, napi szintű egyeztetés lesz a rendőrség és a városvezetés között, és már akkor voltak ötletek a probléma kezelésére, érdemben nem történt semmi.

És mintha ismétlődne a forgatókönyv. A mostani gázolás után két és fél héttel, május 8-án szerdán széles körű egyeztetést tartottak a polgármesteri hivatalban a mentők, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a helyi közútkezelő, a Magyar Közút, a Volánbusz, a városgazdálkodási cég, a közterület-felügyelők, a kerékpáros egyesület és a város vezetése részvételével, és arra keresték a megoldást, hogyan lehetne csökkenteni a Kossuth Ferenc utcai forgalmat, illetve annak sebességét.

Takáts polgármester azt mondta,

most minden érintett véleményére és ötletére szükség van ahhoz, hogy megoldást találjanak a hasonló esetek elkerülése érdekében.

A Facebook-bejegyzéshez érkezett hozzászólások is tükrözik a lakosok dühét az eddigi tétlenség miatt.

A városvezetéstől és a rendőrségtől senki nem állt kameránk elé

A tragédia után a rendőrség és a polgármesteri hivatal is igyekszik bizonygatni, hogy megtettek minden tőlük telhetőt. Ám hiába kértük jó előre, hogy beszélhessünk a rendőrségtől és a városvezetéstől valakivel, és kamera előtt tehessünk fel kérdéseket, kérésünket nem teljesítették, sőt a polgármester telefonon sem szánt ránk öt percet sem. Mint ahogyan a jegyző és az alpolgármester is elérhetetlen volt számunkra, pedig jártunk a hivatalban. A rendőrségen meglepődtek, hogy beállítottunk egy munkanappal az után, hogy közölték velünk, nem kívánnak kérdésekre válaszolni. Török Csaba rendőrkapitány helyettese, Bori Zoltán ügyelt arra, ne kameránk előtt közölje munkatársunkkal, hogy semmire nem válaszol.

A polgármesteri hivatal azt kérte, hogy írásban tegyük fel kérdéseinket, de végül azokat is megkerülték. Szerettük volna megtudni, pontosan mit tett az önkormányzat, a polgármester, az alpolgármester és a jegyző az elmúlt egy évben, az aláírásgyűjtési petíció átvétele óta a belvárosi száguldozás meggátolása érdekében, és kértük, hogy dokumentumokkal, jegyzőkönyvekkel igazolják állításaikat. Ugyancsak szerettük volna megtudni, mi akadályozta őket, hogy hathatós intézkedéseket tegyenek. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a gázoló cégével, illetve a család céges érdekeltségeivel van-e, volt-e szerződése a városnak, városi intézményeknek az elmúlt pár évben.

Az önkormányzat ezekre érdemben nem válaszolva egy közleményt adott ki. Ebben azt írják egyebek mellett, hogy

az önkormányzat hosszú évek óta eltökélt a közbiztonság, közlekedésbiztonság terén és lehetőségeihez mérten tesz is annak jobbítása érdekében. Havonta közbiztonsági egyeztetés zajlik a városban a rendőrség bevonásával. Az ott elhangzott javaslatokat az önkormányzat minden esetben megvizsgálja, és amennyiben lehetséges, intézkedik is.

A rendőrségnek átadták a baleset utcájában levő – a térinformatikai rendszerben is nyomon követhető – négy közterületi kamera felvételét. A teljes közleményt a város honlapján olvashatják, ahogyan egy másikat is.

Hárítás

Előbbinek része az is, amilyen irányba a polgármester jól érezhetően el akarja vinni a folyamatot. A baleset utáni első munkanapon is elsősorban a helyi rendőrségre tolta a felelősséget, jelentést kért a kapitánytól, hogy pontosan milyen intézkedéseket hozott a rendőrség a száguldozókkal szemben. A közleményben is azt írja a városvezetés, hogy

nem érkezett olyan kérés a kapitányság részéről, amelyet az önkormányzat ne teljesített volna. Az érintett útszakaszra vonatkozóan sem érkezett eddig forgalomcsillapító eszköz telepítésére konkrét javaslat a szakmai szervektől.

Mindenesetre a tragédia után az önkormányzat hirtelen előhúzott 10 millió forintot a tartalékból, egy civil autót a rendőrség rendelkezésére bocsát, amiből lehet traffipaxozni a baleset utcájában is fél éven át, és az emiatti rendőri túlórákat az önkormányzat állja. Helyiek azt mesélték a 24.hu-nak, hogy a baleset után szinte minden este látnak ott a tragédia utcájában rendőröket, ami nem volt szokványos látvány a gázolás előtt.

A rendőrségtől is szerettük volna megtudni a baleset részleteit, és azt is, hogy a helyiek elmondása szerint évek óta ott zajló esti száguldozás ellen miért nem lépett fel érdemben a rendőrség. A gázoló nincs előzetes letartóztatásban, gyanúsítás sincs még, halálos közúti baleset gondatlan okozása gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Ceglédi Rendőrkapitányság. Emellett csak annyit közölt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy

a megkeresésében megfogalmazott azon állítást, hogy a Ceglédi Rendőrkapitányság tudomására hozott, vélelmezett jogsértések terén nem történt érdemi intézkedés, határozottan cáfolom. A Ceglédi Rendőrkapitányság a közlekedésrendészeti ellenőrzések, beleértve a sebességmérések helyszíneit, az aktuális közlekedésbiztonsági helyzethez igazodva határozza meg, ahogyan azt tette eddig is. A rendőrök eddig is megtették a szükséges intézkedéseket minden tudomásukra jutott jogsértés esetében, és ezután is fel fognak lépni minden, a hatályos jogszabályok által biztosított eszközzel és módszerrel a további balesetek számának csökkentése, és a közlekedésbiztonság növelése érdekében.

Próbáltunk beszélni a gázolóval, az apja fogadott minket, de nem tette lehetővé, hogy a fiát kérdezzük, és ő sem kívánt nyilatkozni. Ahogyan a két elgázolt fiatal családja sem.

Legfrissebb videók
Olvasói sztorik