Belföld

A rendőrség által megszállt klinikán rutinból ment a beavatkozás, ami máshol csoda lett volna

A napokban házkutatást tartottak a Versys Humán Reprodukciós Intézet Kft. vezetőjének lakásán és a főként mesterséges megtermékenyítésre szakosodott magáncég irodáiban. A rendőrség emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt indította meg az eljárást.

A rajtaütéses akció hátteréről a hatóságok nem tettek közzé részleteket, a cég vezetője viszont akkor nyilatkozott a kormánysajtónak. Vereczkey Attila az Origó tudósítása szerint azt mondta: nem tudja pontosan, hogy a rendőrök mit kerestek a házkutatás alatt, de a feltett kérdések alapján azt feltételezi, hogy nyomozás célja a petesejt-adományozás lehet.

A Versysben az elmúlt években nagy számban hajtottak végre petesejtdonációs meddőségi beavatkozásokat. Az önkéntes adományozásra más hazai intézményekben gyakorlatilag nem volt példa.

A magyar szabályozás ezen a téren nagyon kemény: szigorúan tiltja, hogy a női ivarsejtek adományozásáért bárki pénzt kérjen vagy fogadjon el, azaz üzleti alapon nem lehet forgalmazni őket. Az ivarsejtek az emberi test részei, ezért azok áruba bocsátása szervkereskedelemnek minősül.

A törvény főként a közeli hozzátartozók, rokonok közötti felajánlást támogatja: ha családtag ajánlja fel a petesejtjét egy megtermékenyítési problémákkal diagnosztizált nőnek, a beültetést minden további nélkül elvégezhetik a lombikklinikák. Ám, ha ilyen lehetőség nem áll rendelkezésre, akkor legálisan kizárólag az úgynevezett anonim donációból származó petesejt jöhetne szóba.

Ahhoz, hogy ez lehetőség a gyakorlatban is megvalósuljon, szükség van egy olyan, 35 évesnél fiatalabb, legalább egy gyerekkel rendelkező nőre, aki önként és térítésmentesen vállalja az összes előzetes beavatkozást és a sejtleszívást, majd rendelkezik arról, hogy bárki számára felhasználható módon felajánlja saját testének egy darabját.

A magyar lombikbébi-klinikák három évtizedes működése alatt a Versysen kívül nem fordult elő anonim petesejtadományozás

– mondta a 24.hu-nak a Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság elnöke. Török Attila szerint könnyű megérteni az okokat: az adományozó nő a petesejt-adományozás érdekében egy bonyolult, az egészségre nem is veszélytelen gyógyszeres kezelésnek és altatásban végzett műtétnek veti alá magát. Ezt a nők még rokonuk számára sem mindig vállalják, de olyan végképp nem fordul elő, hogy egy nő egy ilyen orvosi beavatkozásnak kitegye magát egy számára teljesen ismeretlen személy kedvéért. Ráadásul az adományozónak teljesen ingyen kellene vállalnia a kellemetlenséget, hiszen a petesejtért ellenérték nem fizethető, csak költségtérítés. A 24.hu kérdésére több magyar lombikintézet orvosigazgatója megerősítette: náluk nem volt példa arra, hogy valaki ingyen felajánlja a köznek a petesejtjeit.

Hasolóan nyilatkozott tavaly egy a főorvos az Abcúgnak is, amikor kiderült, hogy a magyar nők nagy számban járnak külföldre, mert ott pénzért is hozzájuthatnak termékeny petesejtekhez, és el is végzik a beültetést.

A csoda a Versysben mégis megvalósult. A cég honlapján található „sikerességi statisztikákban” külön kategória a donációból származó petesejtes megtermékenyítés. Vereczkey cége a közzétett mutatók szerint csak 2017-ben 31 donoros beavatkozást hajtott végre.

Forrásaink szerint a cég 2010-es megnyitása óta folyamatosan zajlottak ilyen donoros beavatkozások. Ezt lényegében Vereczkey is elismerte a házkutatás utáni sajtótájékoztatón, bár hozzátette, hogy tevékenységük minden jogszabálynak megfelelt.

Arról, hogy Vereczkey hogyan tudta létrehozni és működtetni a „csodát”, számos pletyka keringett az elmúlt években. A Versys vezetője most annyit ismert el, hogy a donorok költségtérítést kaptak az intézettől. Vereczkey szerint 100-200 ezer forintos „átalánydíjas” költségtérítést fizettek a nőknek.

A donor költségeinek megtérítését a törvény is megengedi. Pontosabban az utazási, valamint a munkából kiesett napok utáni költésegeket ki lehet fizetni. A 100-200 ezres költségtérítési összeg eleve erősen túlzó összeg a Magyarországon szokásos költségtérítésekhez képest.

Az interneten fel-felbukkanó illegális petesejteladási hirdetések szerint a Versysben kapható térítésnél sokkal többet kérnek a donorok az „adományozásért”. Egy, a feketepiaccal foglalkozó korábbi cikk szerint nagy a szórás, 400 ezertől akár egymillió forintig is terjedhet a zsebbe fizetett összeg.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Vereczkey Attila az elmúlt két évtizedben hosszú botránylajstromot hozott össze. A Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumának korábbi főorvosaként elítélték azért, mert 2003 és 2005 között megkárosított 88 nőt. Volt, akinek azt állította, daganat van a méhében, ezért meg kell műteni. 200 ezer forintot kért el, de a nő férje észrevette, hogy feleségét egy másik beteg ultrahangfelvételére hivatkozva akarták megműteni.

A Versys vezetőjét Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága 2004-ben és 2006-ban is elmarasztalta, 2006 márciusában pedig jogerős ítéletben mondták ki róla, hogy meghamisította orvosi működési bizonyítványát, amit egy közbeszerzési eljáráshoz fel is használt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik