Belföld

Nekiment a Kúriának a fideszes önkormányzat, miután az alávágott a kikötőbővítésnek

Februárban a Kúriához fordult az alapvető jogok biztosa a balatonföldvári kikötőbővítés miatt, mert az önkormányzat a bővítésre hivatkozva a tó partjától néhány méterre parkolót, illetve hozzá vezető utakat tervez építeni. Ennek érdekében az önkormányzat alövezet néven a törvényben nem szereplő területfelhasználási egységet vezetett be. Így teremtett volna lehetőséget arra, hogy közérdekre hivatkozva, a vitorláskikötő bővítésének ürügyén a kikötőbe beengedjék az autókat, és a szabadstrand egy részére is parkolót építsenek.

A Kúria Patyi András vezette tanácsa a napokban döntött Székely László ombudsman beadványáról. (Patyi, a Nemzeti Választási Bizottság volt elnöke, akit sokan a leendő Közigazgatási Felsőbíróság élére is esélyesnek tartanak, maga volt az ügy előadója. Patyi András egyébként pályázat nélkül térhetett vissza évek múltán a bírói hivatáshoz, láthatóan élvezi a Fidesz bizalmát, mégis emlékezetes, hogy miután az általa vezetett NVB 360 ezer forintra büntette Orbán Viktort, amiért óvodásokkal kampányolt, a miniszterelnök viccelődve felelősségre vonta ezért.)

Patyi András. Fotó: Mohai Balázs / MTI

A tanács pedig megállapította, hogy

törvénysértően módosították a helyi építési szabályzatot, ezért megsemmisítette a balatonföldvári önkormányzat parkolóépítést lehetővé tevő rendeletét.

A Kúria indokolásában megjegyezte, hogy az Alkotmánybíróság korábban már megállapította az alövezet kategória alkotmányellenességét, illetve egyetértett Székely László véleményével, amely szerint a földvári önkormányzat az építési szabályzat módosítása során túllépte az építési törvény által biztosított jogalkotói felhatalmazását, ráadásul a módosítás magasabb szintű jogszabályokba ütközik.

Önkormányzat: a döntés nem befolyásolja a kikötőbővítést

A Holovits Huba vezette önkormányzat a Facebookon kétszer is reagált a Kúria döntésére. Azt ugyan elismerik, hogy a városi építési szabályzatból törölni kell az alövezet fogalmát, de a polgármester korábbi nyilatkozatára hivatkozva arról írnak, hogy „jogtechnikai ügyről van szó, mely érdemben nem befolyásolja a nyári városközponttal kapcsolatos fejlesztési elképzeléseket.” Vagyis az önkormányzatot nem tántorítja el a Kúria döntése, de az biztos, hogy a település vezetésének új ötlettel kell előrukkolnia, ha továbbra is parkolót szeretne a part mellé építeni.

A földvári önkormányzat kritikát is megfogalmazott, mint írták, „a városvezető tudomása szerint több frekventált, gyors ütemben fejlődő Balaton-parti település építésügyi szabályzatában szerepel a kifogásolt jogi megnevezés (alövezet), ott mégsem fordultak a Kúriához az ügyben”. Az önkormányzat továbbra is kitart amellett, hogy a kikötőfejlesztés a város és az ott élők alapvető érdeke, szerintük a „beruházás akadályozásának háttérben egy jól körülhatárolható kör személyes anyagi és politikai érdekei állhatnak.”

Később az önkormányzat még egyértelműbben fejezte ki nemtetszését:

No meghallgatás, no tárgyalás, no comment. Miniszterelnök Úr talán erre értette: „a testület /Kúria/ intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához”?

Orbán Viktor még a választási eredmény megállapítása kapcsán nyilatkozott így, ennek természetszerűleg semmi köze a mostani határozathoz. Az önkormányzatnak abban persze igaza van, hogy a Kúria hibázott akkor, amikor Balatonföldvárt községnek nevezte, nem pedig városnak, az viszont szokatlan, hogy egy települési önkormányzat a Facebook-oldalán így nekimenjen a legfőbb bírói fórumnak:

Olvassuk: döntött a Kúria Balatonföldvár Község dolgában. Valaki szóljon nekik, hogy ’92 óta VÁROS a településünk. Reméljük az ügy többi részletét illetően tekintélyük megóvása érdekében jobban képben voltak.

A polgármester szerint nem igazi a strand, nem baj, ha parkoló lesz belőle
Holovits Huba békés ember, nem perel, és egyébként is vannak csúnyább módszerek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik